Під час Конгресу місцевих і регіональних влад при главі держави в Одесі.

Cьогодні ми свідки чергової потужної хвилі коронавірусу, хвилі «Дельта», і появи нових штамів. Щодня — антирекорди в усьому світі, і ми — не виняток. Щодня в Україні антирекорди і захворілих, і, на жаль, померлих. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Одещину.

Глава держави підкреслив, що втрати від пандемії за добу вже наближаються до добових втрат військових під час Другої світової війни. Тому і чиновники, і бізнес, і громадяни повинні вживати заходів, щоб збільшити кількість щеплених.

— Ми розуміємо, що вихід один — вакцинація. Слід збільшувати відсоток вакцинованих людей, щоб вийти із цього колапсу, підкреслив Володимир Зеленський на Конгресі місцевих і регіональних влад при главі держави.

Він нагадав, що на попередньому засіданні Ради національної безпеки і оборони було поставлено завдання збільшити кількість щеплень проти коронавирусу до 300 тисяч на добу. І на сьогодні в Україні вже роблять приблизно 290 тисяч щеплень, але потрібно ще активніше нарощувати темпи вакцинації, адже збільшується кількість хворих і смертей.

Глава держави додав, що в усьому цивілізованому світі ставлення людини до вакцинації стає практично показником його грамотності та поінформованості.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який брав участь у роботі Конгресу за допомогою відеозв’язку, розповів про забезпечення киснем медичних закладів, де лікують хворих коронавірусом.

— Кисню вистачає. Достатньо створено кисневих станцій, які генерують кисень на місцях, — сказав глава уряду.

Президент України подякував медикам, без яких Україна не змогла б упоратися з пандемією коронавірусу. 

Глава держави також закликав уряд не допускати затримок з виплатою заробітної плати й доплат лікарям та іншому медперсоналу.

— З наступного року наші медпрацівники отримуватимуть мінімум тринадцять із половиною тисяч, а лікарі — мінімум двадцять тисяч гривень, — підкреслив Володимир Зеленський.

Під час робочої поїздки на Одещину Президент України  оглянув оновлене приймальне відділення Ізмаїльської міської центральної лікарні, реконструкція якого проходила в рамках Національної програми «Велике будівництво».

— Пандемія COVID-19 поставила перед українською медициною нові й жорсткі завдання, на які щодня шукають відповіді наші лікарі. А одне з головних завдань — це надання оперативної і кваліфікованої допомоги хворому. Дуже добре, що жителі Ізмаїла отримують допомогу в сучасному прийомному відділенні лікарні, де встановлено нове медичне обладнання, а головне — працює кваліфікований і чуйний персонал, — сказав Володимир Зеленський.

Президент України оглянув Ізмаїльський палац спорту, побудова якого тривала дев’ять років і завершилася завдяки включенню об’єкта в Національну програму «Велике будівництво».

В Одесі Володимир Зеленський відвідав Одеський національний художній музей, який буде відреставрований у рамках цієї програми. Він оглянув виставку робіт Олександра Ройтбурда, який був директором цього музею в 2018—2021 роках. Після його смерті Президент України підписав указ про присвоєння Одеському художньому музею статусу національного.

«Завдяки енергії й таланту Олександра Ройтбурда, котрий залишив тут частку своєї душі, музей набув зовсім іншого значення не тільки для Одеси, а й для всієї України. Це місце стає своєрідним магнітом для любителів мистецтва з усього світу», — зазначив Володимир Зеленський.

Одеська область.

Фото з сайту president.gov.ua