Закарпатський обласний форум «Енергоефективна громада — чисте довкілля», який ініціювали Держенергоефективності України, міжфракційне депутатське об’єднання «Енергоефективна Україна» у Верховній Раді та Закарпатська обласна рада, відбувся в Ужгороді.

Участь у заході взяли: народні депутати Михайло Лаба та Микола Тищенко (голова міжфракційного депутатського об’єднання «Енергоефективна Україна»), заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Іванчо, директор департаменту Держенергоефективності Віктор Білько, ужгородський міський голова Богдан Андріїв, ректор УжНУ Володимир Смоланка, а також провідні фахівці в цій галузі.

Мета форуму, як наголосили в облраді, — презентувати громадам державну політику та інструменти підвищення енергоефективності в житловій, соціальній і бюджетних сферах, а також обговорити механізми фінансування відповідних проектів.

Організатори наголосили: на початку опалювального сезону вкрай важливо роз’яснити громадам переваги та можливості енерго-ефективності — вагомого інструмента для соціально-економічного захисту українців, зменшення їхніх витрат на комунальні послуги та подолання енергетичної бідності загалом.

Серед порушених тем — енергоефективність у житловій, комунальній та бюджетній сферах; зелене фінансування; енергія з твердих побутових відходів; альтернативні види палива.

Василь Іванчо зазначив, що Закарпаття завжди було в лідерах рейтингу енерго-ефективності України, зокрема й завдяки тому, що область повністю відійшла від централізованого енергопостачання.

«Переконаний, що підписаний напередодні Меморандум про взаєморозуміння і співробітництво між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України і Закарпатською обласною радою слугуватиме процесу поліпшення соціальної інфраструктури територій і життєзабезпечення громад», — підкреслив Василь Іванчо і зазначив, що Держенерго-
ефективності готове активно допомагати громадам області застосовувати різні інструменти для підвищення енергоефективності: енергоменеджмент, енергомоніторинг, модернізацію об’єктів бюджетної та комунальної сфер.

На форумі також наголошувалося, що енергоефективність — це шлях до якісного життя громад, зростання їхнього добробуту, доступних і дешевших комунальних послуг.

Ужгород.

Фото прес-служби Закарпатської облради.