На Погоджувальній раді народні депутати чітко визначили пріоритети на цей тиждень. На цьому Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук акцентував під час брифінгу.

«Насамперед для нас дуже важливо завершити питання, пов’язане із бюджетом України і направити його до Кабінету Міністрів. Ми всі дуже сподіваємося, що у вівторок цей процес завершиться, — сказав він. — Також у вівторок у нас буде ще одне позачергове засідання, присвячене питанням протидії COVID-19».

Парламент повинен розібратися з деякими проблемами, які виникли в сфері освіти, зокрема через ухвалу Верховного Суду, якою скасовано рішення з приводу обрання членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). «Ми ставимо під загрозу певні процеси в сфері освіти, тому Верховна Рада має швидко відреагувати на ці питання», — зауважив глава парламенту. Він також запевнив, що цього тижня варто очікувати на низку законопроектів та постанов, пов’язаних із запобіганням пандемії. Вони стосуватимуться і встановлення єдиних правил відвідання парламенту України, і питання ліків, необхідних для боротьби з коронавірусом, і нюансів, пов’язаних із протиепідеміологічними заходами. «Плануємо, що середа і четвер можуть піти на кадрові питання, — продовжив Р. Стефанчук. — На черзі також ресурсний законопроект № 5600, який передбачає додаткові 500 мільйонів доларів підтримки для сільгоспвиробників (малих фермерів) тощо».

«Враховуючи, що ми стикнулися із ситуацією, в якій майже тиждень провели в бюджетному процесі, і законопроекти накопичувалися, було внесено пропозицію додати ще один додатковий пленарний тиждень, який можна організувати через два тижні, — поінформував Голова Верховної Ради. — У нас була робота, пов’язана із виборцями, ми її перенесемо на наступний тиждень і зробимо три пленарні тижні поспіль».

Відповідаючи на запитання про можливість проведення на цьому тижні більше позачергових засідань, Руслан Стефанчук заявив, що поки що підписане лише одне відповідне розпорядження. Підписане воно за ініціативою Президента. «Окрім цього, в понеділок вранці я підписав розпорядження про видачу підписних листів на можливе ще одне, чи два пленарні засідання, які мають стосуватися питань, пов’язаних із кисневими станціями, — зауважив він. — Але я запропонував колегам розглянути це питання тільки-но вийдемо з бюджету. Щоб цей законопроект, який є надзвичайно важливим для України, став одним із пріоритетних. Тоді не буде потреби збирати підписи і проводити позачергове засідання. Поки що інших пропозицій не надходило, але ви знаєте, що в разі їх надходження від Президента, чи від 150 народних депутатів, я повинен не довше, аніж за три дні видати розпорядження про скликання позачергового засідання. Станом на зараз інших ініціатив не надходило, тому будемо діяти в межах того, що маємо».

Р. Стефанчук також повідомив, що вже провів зустріч із фракцією «Батьківщина». «Ми в цьому залі мали годину перемовин, — сказав політик. — Вони пояснили, що турбує їх, я пояснив, що можу зробити я, а що ми маємо зробити разом». Саме народні депутати від цієї політичної сили внесли ініціативу запрошувати представників уряду для того, щоб вони пояснювали ті чи інші свої кроки в непленарний тиждень. «Це було нормально прийнято й урядом, — запевнив Р. Стефанчук, — вони готові спілкуватися з депутатами. Сподіваюся, що через цей пленарний тиждень ми проведемо першу таку зустріч. Це нормальний конструктивний діалог між законодавчою та виконавчою гілками влади». Водночас, глава парламенту вже зустрічався із представниками групи «Довіра», фракцією «Слуга народу», та з частиною «Голосу» і тепер очікує запрошення від інших фракцій і груп.

Голова Верховної Ради також прокоментував перспективу чергових кадрових змін в уряді. «Ми повинні перестати говорити про прізвища і почати говорити про ефективність діяльності, — підкреслив він. — Для мене це є визначальним і це те, чому я йшов із командою Президента. Якщо за результатами діяльності того чи іншого міністерства ми бачимо, що воно недопрацювало, кадрова зміна є абсолютно правильним і логічним рішенням. Не треба боятися зміни прізвищ, але треба робити все, щоб зміна гравця працювала на перемогу».

Р. Стефанчук повідомив, що в стінах парламенту організовано мобільну бригаду, яка проводить щеплення всім охочим. Також деякі площі готелів «Київ» та «Національний», які перебувають в управлінні Верховної Ради, передано для того, щоб там розмістити мобільні пункти для щеплення. «Ви знаєте мою позицію, — укотре наголосив глава законодавчого органу влади. — Я щеплений і підтримую вакцинацію. Для мене авторитет батьків-медиків є абсолютно зрозумілим. Ту пораду, яку вони мені дали, я передаю іншим: щеплення не означає, що ти не захворієш, але у тебе буде шанс вижити».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.