У своєму виступі він повідомив, що видав листи для збору підписів про відкликання Голови Верховної Ради, які надійшли спочатку від фракції «Слуга народу», а потім від народного депутата Давида Арахамії. Д. Разумков також поінформував, що запропонував зустрітися з депутатською фракцією, яка ініціювала його відставку, але отримав офіційний лист про відмову. «Позиція опрацьована, і дуже добре, що вона дотримується лише однієї точки зору», — сказав він. А також заявив, що не підписуватиме закон про олігархів, бо профільний комітет направив до апарату Верховної Ради не той закон, який голосувався в стінах Верховної Ради, й назвав це «підлогом».

Уранці, 5 жовтня, головуючий на пленарному засіданні Дмитро Разумков повідомив про домовленості керівників депутатських фракцій і груп про те, щоб першим поставити на голосування питання про застосування спеціальної процедури стосовно законопроекту №5600, а другим — розглянути звернення двох фракцій про відсторонення Голови Верховної Ради від ведення пленарних засідань і розпочати процедуру відкликання з посади глави парламенту. Д. Разумков показав звернення депутатської фракції «Слуга народу» і депутатських груп «Довіра» і «За майбутнє» про відсторонення Голови Верховної Ради від ведення пленарних засідань.

Спираючись на конфлікт інтересів, він передав головування на засіданні Першому заступнику Голови Верховної Ради Руслану Стефанчуку. Той поставив на розгляд питання про відсторонення Голови Верховної Ради від ведення пленарних засідань за скороченою процедурою. Народні депутати 230 голосами підтримали її. А пізніше 240 голосами відсторонили Голову Верховної Ради від ведення двох пленарних засідань.

Після перерви надійшла ще одна заява двох фракцій про відсторонення від ведення пленарного засідання Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука. Це питання «провела» заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк. Представники «Європейської солідарності» та «Голосу» зауважували, що в стінах парламенту порушується Регламент, але їхню пропозицію відсторонити від ведення засідання Руслана Стефанчука в сесійній залі не підтримали.

Тоді народний депутат Олександр Корнієнко запропонував внести до порядку денного питання про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради і розглянути його в четвер,
7 жовтня, а Рахунковій палаті доручити провести фінансову перевірку виконання парламентського кошторису в поточному році. Пропозицію підтримали 246 голосами. Після чого Р. Стефанчук повідомив, що Погоджувальна рада не затвердила порядок денний на цей пленарний тиждень, тож три фракції і групи внесли пропозицію про звернення до Голови Верховної Ради невідкладно зібрати Погоджувальну раду і визначитися з порядком денним.

Так закрився цей пленарний день.

У середу головуючий Р. Стефанчук запропонував затвердити порядок денний із питань, які включаються позачергово без голосування. Так, народні депутати проголосували низку постанов про призначення позачергових виборів міських і селищних голів та перейменування деяких населених пунктів. Після чого Р. Стефанчук оголосив до розгляду питання про обрання головуючого на засіданні, на якому розглядатиметься пропозиція 175 народних депутатів про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради. Народні депутати виступили в обговоренні. Головуючий поставив на голосування пропозицію про застосування процедури ad hoc під час розгляду питання про відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради України. 234 голосами пропозиція була підтримана.

Депутатські фракції висунули свої кандидатури. Вони обговорили пропозиції депутатських фракцій. Головуючий поставив на рейтингове голосування кандидатуру Данила Гетманцева. Її підтримали 236 народних депутатів. Кандидатури Гео Лероса, Олексія Гончаренка і Олександра Бакумова набрали відповідно 42, 72 і 118. На голосування для обрання для ведення пленарного засідання, на якому розглядатиметься питання про відкликання Голови Верховної Ради України, було поставлено кандидатуру народного депутата Данила Гетманцева. 239 голосами «за» ця кандидатура була підтримана.

Тоді головуючий вже вкотре зачитав заяву двох фракцій про відсторонення Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука від ведення пленарного засідання на підставі заяв про порушення головуючим кількох статей Регламенту, і знову голосів на підтримку такої ініціативи не знайшлося.

У четвер відбувалися одразу два засідання — чергове та позачергове. На черговому народні депутати все ж відсторонили Дмитра Разумкова з посади Голови Верховної Ради. За це проголосували 284 народні депутати.

Несподівано голоси за відставку дали представники фракції «Батьківщина».

Одним із останніх розпоряджень Д. Разумкова на посаді глави парламенту стало відкриття кулуарів другого поверху для журналістів.

А до порядку денного позачергового засідання включалося сім питань. Серед яких, наприклад, осучаснення та підвищення розмірів пенсій, скасування збільшення пенсійного віку для виходу на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років, про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо. Утім, жодне з цих питань ухвалене не було.

Після чого, вночі, один із ініціаторів проведення цього засідання Антон Поляков помер начебто від гострої коронарної недостатності та ішемічної хвороби серця (слідство і досі триває). Його колеги з групи «За майбутнє» наголошували: народний депутат був дуже засмучений тим, що запропоновані до розгляду законопроекти не знайшли підтримки в залі.

У п’ятницю, 8 жовтня, 261 голосом Головою Верховної Ради обрано Руслана Стефанчука. Цього дня народні депутати внесли зміни до деяких законів щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи (№5807). За результатами голосування законопроект 345 голосами прийнято за основу і 342 голосами — в цілому. Також ухвалено заяву про пріоритетні питання інтеграції України до ЄС (№6132) і внесено зміни до закону про Державний бюджет на 2021 рік щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проектів (№6052).

Тоді почали розглядати питання про обрання Першого заступника Голови Верховної Ради. Головуючий повідомив, що депутатська фракція «Слуга народу» пропонує обрати на цю посаду народного депутата Олександра Корнієнка. Депутатська фракція «Європейська солідарність» запропонувала кандидатуру народного депутата Софії Федини. У пленарному засіданні оголошено перерву. Після закінчення перерви головуючий поставив на голосування пропозицію про завершення висунення кандидатів на посаду Першого заступника Голови Верховної Ради України і перехід до обговорення питання. 227 голосами народні депутати підтримали пропозицію. Після короткої наради за участю представників депутатських фракцій і груп головуючий закрив пленарне засідання. Розгляд питання про обрання Першого заступника Голови Верховної Ради перейшов уже на наступне пленарне засідання.

У вівторок, 19 жовтня, 256 голосами на цю посаду підтримано кандидатуру Олександра Корнієнка.

Тоді народні депутати розглянули проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради від 23 вересня про прийняття в другому читанні та в цілому проекту закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). Жоден із проектів постанов не набрав голосів, і документ розблокували для підпису.
20 жовтня головуючий оголосив до розгляду проект закону про Державний бюджет України на 2022 рік №6000. Розгляд поправок, які надійшли до цього документа розтягнувся на три дні й перейшов уже на листопадові засідання.

Утім, під час позачергового засідання, яке відбулося в четвер, 21 жовтня, на вимогу Президента, народні депутати розглянули зміни до деяких законів щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння і 260 голосами підтримали законопроект у першому читанні. В цілому прийняли проект закону про енергетичну ефективність (№4507). Підтримали в першому читанні зміни до закону про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу і в другому читанні та в цілому прийняли зміни до закону про альтернативні види палива тощо.

Протягом цього місяця народні депутати мали дві години запитань до уряду. 8 жовтня вони заслухали міністра енергетики Германа Галущенка, а 22 жовтня — міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА