У вівторок відбулося позачергове пленарне засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання. Голова парламенту Руслан Стефанчук повідомив, що позачергове засідання скликано у зв’язку з вимогою Президента України та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту.

Парламентарії ухвалили в першому читанні законопроект про внесення змін до Закону «Про громадянство України» (щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, № 5630). Заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий повідомив, що метою цього документа є спрощення порядку набуття громадянства України іноземцями, які: в установленому законодавством порядку України проходили або проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України; мають визначні заслуги перед Україною або прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес; проходять військову службу в ЗСУ та нагороджені державними нагородами; є громадянами держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, що зазнали переслідування через політичні переконання.

Законопроект, зокрема, врегульовує подання декларації про відмову від іноземного громадянства разом із заявою про прийняття до громадянства України без вимагання від них підтверджувальних документів, які свідчать про вихід із громадянства іншої держави. Це пов’язано з тим, що сьогодні не всі іноземці можуть виконати зобов’язання щодо припинення свого попереднього громадянства, оскільки звернення, на-
приклад, до російського посольства, може загрожувати їхнім безпеці та свободі.

За основу підтримано законопроект про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України (щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції, № 5067). «Метою цього законопроекту є те, щоб нормативно-правові акти, які стосуються прав та інтересів практично кожного громадянина, не розглядалися в Окружному адміністративному суді міста Києва, а одразу найвищим судом України, який буде розглядати ці питання в колегіальному складі, а не одноособово суддею, як це відбувається нині», — зазначив голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін.

Також у першому читанні ухвалено проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, № 5719), який уточнює формулу зарахування цього податку до місцевих бюджетів.

Ухвалений у цілому законопроект про внесення змін до статті 9-2 Закону «Про лікарські засоби» (щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання, № 6121) передбачає можливість реєстрації за скороченою процедурою.

Парламентарії 279 голосами підтримали проект постанови № 6154 про додаткові заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), яка передбачає, що на період дії карантину допуск у приміщення адміністративних будівель Верховної Ради народних депутатів, працівників апарату, представників ЗМІ та інших осіб дозволяється лише за наявності документа, що підтверджує отримання вакцинації від COVID-19 однією чи кількома дозами вакцин, негативного результату ПЛР- чи експрес-тесту або довідки про одужання особи від COVID-19.

У першому читанні підтримано законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень, № 6084), який передбачає встановлення за такі дії кримінальної відповідальності у вигляді штрафу від 17 тисяч до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років.

Крім того, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти: про внесення змін до Закону «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» (щодо приведення у відповідність із деякими законодавчими актами, № 4542); про внесення змін до Закону «Про політичні партії в Україні» (щодо вдосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій, № 5253-1); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, № 2553).

За основу підтримано законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення, № 5873) та про внесення змін до деяких законів України (щодо вдос-коналення функціонування Єдиного державного реєстру ветеранів війни та запровадження електронного посвідчення ветерана, № 5694.