Про це під час чергового засідання уряду заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Перед нами стоїть завдання забезпечити достатню кількість енергоресурсів для того, щоб уся країна була з теплом. У світі нині спостерігається енергетична криза, зупиняються підприємства, і це наслідок підвищення цін на енергоресурси. Ціни на газ в Європі — на історичному максимумі, ціни на вугілля зросли щонайменше втричі порівняно з минулим роком», — сказав він, додавши, що в цій складній ситуації уряд розробив декілька сценаріїв спокійного проходження опалювального сезону.

Коментуючи відвідини Запорізької АЕС, що є найбільшою в Європі атомною електростан-цією, Д. Шмигаль нагадав, що наприкінці минулого року було відкрито лінію електропередачі 750 кВ Запорізька АЕС—підстанція «Каховська», що дало можливість усім її шістьом енергоблокам запрацювати на повну потужність. Загалом на сьогодні Запорізька АЕС генерує майже 40 відсотків електроенергії, що виробляється атомними електростанціями України, та п’яту частину від загального виробництва електроенергії у країні. «Саме атомна енергетика стане гарантом безперебійного проходження опалювального сезону», — зазначив прем’єр, додавши, що для збалансування енергосистеми уряд координує збільшення закупівлі вугілля, а Міненерго активізує його власний видобуток.

Уряд спростив процедуру подання заявки та призначення допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання. «Для отримання послуги більше не треба буде повторно надавати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, адже це відбуватиметься завдяки синхронізації порталу «Дія» з інформаційними системами Мінсоцполітики», — повідомив Д. Шмигаль.

Ще одним рішенням уряд спростив порядок отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінок, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Ідеться, зокрема, про непрацюючих, звільнених у зв’язку з ліквідацією підприємства або зареєстрованих у центрі зайнятості жінок та студенток. Для призначення такої допомоги замість довідки в паперовій формі тепер можна використовувати інформацію з Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я про тимчасову непрацездатність за категорією «Вагітність та пологи».

Кабмін підтримав та внесе до парламенту два законопроекти щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування і органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою. «Другий етап децентралізації, який запустила наша команда, позитивно впливає на життя громад. За перші 10 місяців цього року місцеві бюджети зросли майже на 50 мільярдів гривень. Відбуваються перші електронні аукціони з оренди комунальних земель, які були передані громадам, будуються сотні нових об’єктів соціальної інфраструктури», — сказав Д. Шмигаль, підкресливши, що підтримані урядом законопроекти стосуються чіткого визначення повноважень органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою.

«Ми передамо ще більше повноважень та можливостей на місця. Місцеві органи влади самі визначатимуть структуру своїх виконавчих підрозділів, а також усувається дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів. Тож це важливі законопроекти для збільшення незалежності та самодостатності громад», — зазначив прем’єр.

Також Кабмін подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо встановлення відповідальності за правопорушення у сфері пожежної безпеки), яким пропонується надати пожежникам повноваження складати протоколи за спалювання сухої рослинності.