Комплексним вирішенням проблемних питань, що виникають у громадах, де основним джерелом доходу були вугільні шахти, а нині видобуток скорочується, має займатися створена у Дніпропетровській облраді робоча група.

Вона розпочала свою роботу з реалізації Концепції Державної цільової програми справедливої трансформації вугільних регіонів України на період до 2030 року. Трансформація зачепить декілька громад області.

«Концепція передбачає розроблення планів трансформації для кожної громади, соціальну підтримку шахтарів та їхніх родин, створення економічних кластерів, підтримку розвитку відповідної інженерної інфраструктури для залучення інвестицій, уведення на законодавчому рівні нових інструментів підтримки інвесторів, які створюють робочі місця на вугледобувних територіях, а також диверсифікованість місцевої економіки», — зазначають у групі.

Під час роботи представники громад, де основні надходження в бюджет залежать від вугільної промисловості, презентували свої програми переорієнтації економіки. У співробітництві з енергокомпаніями вони вже працюють над створенням нових робочих місць, поліпшенням умов життя, щоб люди змогли й далі мешкати і працювати на цих територіях.

До кінця року робоча група має напрацювати основні проблеми, з якими можуть стикнутися громади на шляху трансформації вугільних підприємств, і внести пропозиції в Кабінет Міністрів.

Дніпропетровська область.