Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА

У рамках Години запитань до уряду про стан забезпечення паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства України енергетичними ресурсами на період опалювального сезону 2021—2022 року з парламентської трибуни доповів міністр енергетики Герман Галущенко.

Цьогорічний опалювальний сезон, за його словами, це своєрідне поле енергетичної війни з Росією за монополію у Європі. «Сьогодні енергетична криза використовується Росією задля того, щоб посилити своє геополітичне становище і ми це бачимо стосовно того, що сьогодні російські газові сховища заповнені на 99%, водночас в інших європейських країнах, наприклад, в Австрії — на 55%, в Нідерландах — на 30%», — наголосив він, додавши, що нині Росія транспортує через українську газотранспортну систему лише 57 млн кубометрів газу на добу, замість 109 млн кубометрів, які мають постачатися відповідно до контракту.

Усе це, переконаний він, є передумовами для створення енергетичної кризи в Європі. Водночас одним із ключових завдань для забезпечення енергетичної незалежності нашої держави міністр назвав інтеграцію до ENTSO-E, тобто синхронізацію нашої енергосистеми з європейською. Та навіть попри те, що цим намірам чиниться постійний опір з боку країни-агресора, Герман Галущенко висловив упевненість, що ми спокійно пройдемо цей опалювальний сезон і вийдемо з нього ще міцнішими.

Щодо забезпечення опалювального сезону, то ключовим стабілізуючим чинником міністр назвав атомну генерацію. «Йдеться про максимальне залучення атомних блоків до виробництва», — повідомив він, додавши, що нині працює 11 енергоблоків, але на листопад планується включити додатково два блоки, а на початку грудня (цей термін може бути зсунуто на листопад), — ще один блок. Тобто фактично в роботі буде 14 з 15 блоків.

Водночас, за словами міністра, для проходження опалювального сезону планується навантаження на теплову генерацію, яка протягом останніх років була недооцінена. «Ціни на ринку стримувались регулятором, інвестиції у видобуток вугілля були далекі від необхідного. Але робота теплової генерації забезпечується не лише українським вугіллям. Так, у жовтні на теплоелектростанції надійшло понад 1,3 млн тонн вугілля власного видобутку (85%).

Імпорт хоча й був замикаючим, але становив майже 260 тис. тонн, з яких на державну генерацію надійшло 36 тис. тонн. У листопаді планується збільшити постачання українського вугілля на теплові електростанції на 1,5 млн тонн. Але водночас порівняно з жовтнем зросте і частка імпорту вугілля, зокрема, завдяки диверсифікації джерел постачання. Українські компанії вже уклали договори про постачання вугілля з Польщею, США, ПАР», — повідомив урядовець.

Щодо ціни на електроенергію, то вона, за словами міністра, нижча, ніж у Європі, на 85—90%. Забезпечити більш низькі ціни вдалось завдяки довгостроковим контрактам на ринку двосторонніх договорів. Адже нині 70% електроенергії купується та продається за довгостроковими контрактами.

«Для споживачів ціни залишаються стабільними. Тариф на електроенергію для населення залишиться незмінним протягом всього опалювального сезону», — пообіцяв Г. Галущенко.
Щодо вартості газу, то вона також залишатиметься стабільною для населення протягом всього опалювального сезону, пообіцяв він, повідомивши, що уряд також запровадив заборону на відключення бюджетних та приватних споживачів від постачання електроенергії, газу та теплопостачання до кінця опалювального сезону.

«Нині запаси газу у сховищах становлять понад 18 млрд кубічних метрів, це на 13% перевищує середні показники за період з 2013 по 219 рік. Цей рівень також підтверджує готовність українських газосховищ до проходження зими», — запевнив міністр енергетики.

Перед розглядом питань порядку денного народні депутати підтримали пропозицію головуючого скасувати перерву та «Різне», працювати у режимі розгляду питань до 12.30, а після оголошення запитів закрити пленарне засідання. «За» проголосували 228 обранців.

Верховна Рада відхилила проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України», у такий спосіб відкривши шлях до підписання законопроекту.

Потому народні депутати усунули неузгодженості між окремими положеннями у тексті прийнятого Верховною Радою 2 листопада 2021 року проекту закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» (№ 6197), а також доручили главі парламенту невідкладно його підписати, що й було зроблено у сесійній залі.

Головуючий також поставив на голосування питання про позбавлення народного депутата України Третьякової Галини Миколаївни права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України за висловлювання, пов’язаного з передчасною смертю народного депутата Антона Полякова. Підтримали його 234 народні депутати. Після голосування Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук попросив Галину Третьякову залишити сесійну залу.

Із заявою в оточенні колег з різних фракцій виступила Анна Скороход (група «Партія «За майбутнє»). «Антон Поляков — не ворог, а людина, яка вважала своїм обов’язком боротися за правду та справедливість. Людина з великої літери, для якої принциповість була на першому місці, і яка ніколи не була зламана системою», — сказала депутатка, наголосивши, що А. Полякова вбили. За її словами, народні депутати мають розібратися у цій справі, а тому запропонувала створити відповідну ТСК, закликавши Давида Арахамію подати представників фракції до її складу, адже «Слуга народу» — єдина фракція, яка цього ще не зробила. Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять Антона Полякова (на знімку).

Натомість більшість парламентаріїв не підтримали своїм голосуванням питання про позбавлення народного депутата України Геращенко Ірини Володимирівни права брати участь у п’яти пленарних засіданнях Верховної Ради України за образливі висловлювання під час виступу на вечірньому засіданні 10 вересня 2019 року. «За» проголосували лише 190 обранців.
Верховна Рада включила до порядку денного та скоротила терміни розгляду законопроекту «Про внесення змін до розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо особливостей застосування переговорної процедури закупівлі» (№ 6273).

Ухвалено було також законопроекти про ратифікацію: Договору між Україною та Арабською Республікою Єгипет про передачу засуджених осіб та Протоколу між Урядом України та Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про міжнародне автомобільне сполучення від 17 грудня 1992 року.
Змінивши черговість розгляду проекту закону «Про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України» (№ 5121), Верховна Рада ухвалила його у другому читанні та в цілому.

Народні депутати включили до порядку денного та за процедурою ед- хок ухвалили проект постанови «Про звернення Верховної Ради України до Конференції Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату, яка включатиме проведення 26-ї сесії Конференції Сторін Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату, 16-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Кіотського протоколу, та 3-ї сесії Конференції Сторін, яка є нарадою Сторін Паризької угоди, Генеральної Асамблеї ООН, Європейського Союзу, Ради Європи, парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, інших регіональних і міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав, на підтримку глобальних цілей з питань зміни клімату». У другому читанні та в цілому було ухвалено також законопроект «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні» (№ 5463).

Із днем народження цього дня вітали позафракційну Людмилу Буймістер та співголову групи «Партія «За майбутнє» Віктора Бондара.