Свою роль зіграли погодні чинники та традиція сіяти після попередника-соняшнику, яка значно затягнула строки. Слабка надія залишається на теплу і сніжну зиму.

Як розповів «Голосу України» завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур Інституту зернових культур НААН кандидат сільськогосподарських наук Микола Солодушко (на знімку), по чорному пару, по гороху та ріпаку аграрії регіону отримали більш-менш нормальні сходи. На сьогодні це фаза кущіння рослин, три-чотири пагони. Поля, де посіяли в оптимальні строки — з 5 по 25 вересня — здебільшого не викликають занепокоєння.

«Найгірший стан там, де озиму пшеницю вирощують після соняшнику. Першою причиною цього є погодні умови. Також технологія підготовки ґрунту до сівби. З початку серпня до кінця жовтня не було продуктивних дощів.

Таких ефективних опадів, щоб могли отримати своєчасні сходи. Тобто ґрунт по соняшнику залишався сухий практично на глибину орного шару. Продуктивної агрономічно цінної вологи, яка б дала змогу рослинам утворити сходи, в ґрунті взагалі не було», — розповів вчений.

І тільки дощі другого-третього листопада, кількість яких в регіоні варіює від десяти до чотирнадцяти міліметрів, а також підвищення температурних показників, можливо, зумовить появу сходів упродовж 10—14 днів. Сьогодні спостерігається промочування ґрунту на 4—5 сантиметрів — це глибина заробки насіння. Частина його вже наклюнулася.

«Зазвичай час припинення осінньої вегетації — 20—23 листопада. Рослини, які тоді зійдуть, на жаль, уже не розкущаться. І в зиму підуть ослабленими, налічуватимуть два-три листочки. Це дуже вразлива фаза для рослин. І є значні занепокоєння від того, що можуть постраждати в зимовий період», — каже Микола Солодушко.

Але є й надія, що зможуть успішно перезимувати — враховуючи те, що останні 10—15 років у регіоні не було критичних температур, від яких рослини могли б вимерзнути. На глибині залягання вузлів кущення — варіювала від десяти до восьми градусів морозу. А критична температура вимерзання рослин, як правило, становить мінус 15—17 градусів. Тобто запас є. Проблеми можуть бути з озимим ячменем, його температура вимерзання — мінус 12—14 градусів. Але якщо буде хоча б невеличкий сніговий покрив у 5—7 сантиметрів — рослини перезимують.

«Чи зможуть вони сформувати такий урожай, як в цьому чи минулому році? Думаю, навряд чи. Можливо, посіви по чорному пару та гороху й порадують щедрими намолотами. Але, враховуючи, що у нас основні посівні площі озимої пшениці по соняшнику, певну частину врожаю втратимо», — резюмує вчений.

Фото надано Інститутом зернових культур.