Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроект  № 5811 щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій.

Прийняття урядового законопроекту «Про внесення зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій» сприятиме отриманню мобільними операторами земельних ділянок для розміщення технічних засобів електронних комунікацій. Це, в свою чергу, допомагатиме розгортанню мережі 4G для 95% населення, впровадженню технології 5G та більш швидкому покриттю території України мобільним широкосмуговим доступом до Інтернету, опосередкованому стимулюванню екотуризму, рекреації, туризму.

Як наголошувалось під час розгляду законопроекту на комітеті, нині у мобільних операторів є проблема з отриманням дозволів, виділенням земельних ділянок та доступом до інфраструктури для будівництва базових станцій мобільного (рухомого) зв’язку. Процес отримання дозволів для початку будівництва базових станцій займає від 10 до 20 місяців. Цей термін має бути максимально скорочений для пришвидшення подолання цифрового розриву між міським та сільським населенням, тому прийняття проекту акта є невідкладним, наголошують в уряді.

Законопроектом в його остаточній редакції пропонується встановити до 1 січня 2026 року спрощену процедуру надання в користування земельних ділянок площею до 0,05 гектара для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування базових станцій мобільного зв’язку, інших технічних засобів або споруд електронних комунікацій (крім лінійних) електронних комунікаційних мереж на землях державної або комунальної власності, розташованих в межах сіл і селищ та за межами населених пунктів.

Спрощення не поширюватиметься у випадках надання вказаних земельних ділянок за рахунок особливо цінних земель, які визначено частиною першою статті 150 Земельного кодексу, зокрема й земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення і земель історико-культурного призначення. А також земель, віднесених до категорії оздоровчого, рекреаційного, лісогосподарського призначення, та земель у межах зелених зон населених пунктів, внутрішньоквартальних територій (територій міжрайонного озеленення, елементів благоустрою, спортивних майданчиків, майданчиків відпочинку та соціального обслуговування населення).

Доопрацювання законопроекту до другого читання забезпечував підкомітет з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови. За словами його представника народного депутата Олега Дунди, до другого читання до проекту закону надійшло вісім поправок. «Практично всі вони були доцільними. Тож на підставі розгляду було запропоновано сформувати підкомітетську поправку, яка фактично абсорбувала в собі більшість пропозицій народних депутатів», — зауважив він, запропонувавши комітету підтримати першу поправку (підкомітетську) в цілому, другу та третю — редакційно, а решту — частково, що й було зроблено більшістю голосів.

За результатами розгляду Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект № 5811 в другому читанні та в цілому як закон.

Крім того, комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді звільнити з посади члена Центральної виборчої комісії Віталія Гриня, достроково припинивши його повноваження. Членам комітету доручено найближчим часом підготувати та внести до парламенту відповідну постанову.