За даними МОЗу на ранок 9 листопада, в Україні зафіксовано 18 988 нових випадків зараження COVID-19, а також найвищий показник добової смертності в Україні від початку пандемії — 833 летальні випадки.

У лікарнях із понад 76 тисяч ліжок, виділених для хворих на COVID-19, зайняті майже 52 тисячі, 3,6 тисячі пацієнтів з цим діагнозом перебувають у реанімації. Про це вчора під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Поточна смертність в Україні в півтора-два рази менша за пікові значення 2021 року в окремих європейських країнах. Варто також розуміти, що смертність є відкладеним показником і може зростати впродовж двох-трьох тижнів після стабілізації захворюваності», — зазначив міністр. Водночас він наголосив: кожен громадянин може вплинути на цей показник, зробивши щеплення, «що дасть змогу зберегти своє здоров’я, а медикам — повернутись до звичного режиму роботи». І додав, що вже понад 8 мільйонів співгромадян отримали дві дози вакцини проти COVID-19 та завершили повний курс імунізації.

Відучора набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, яким розширено перелік професій, обов’язкових для щеплення проти коронавірусу, повідомляє сайт відомства. Так, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади додаються співробітники сфери управління центральних органів виконавчої влади; установ і закладів, що надають соціальні та реабілітаційні послуги, закладів соціального захисту для дітей; підприємств, установ та організацій, внесених до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. У МОЗі наголошують: невакцинованих працівників вищезазначених установ буде відсторонено від роботи без збереження заробітної плати. Окрім тих, хто має абсолютні протипоказання до проведення щеплень.

Окрім того, МОЗ пропонує запровадити COVID-амністію для тих, хто придбав підроблені сертифікати про щеплення і не може зараз пройти справжню імунопрофілактику через вже наявні записи про вакцинацію в електронній системі охорони здоров’я. Для цього міністр В. Ляшко радить, «щоб вони прийшли до свого сімейного лікаря, повідомили, що в них підроблений сертифікат, поінформувати, де вони його взяли, їм зроблять щеплення, а сімейний лікар повідомить Нацполіцію про контакти того, хто видав такий документ, щоб далі ця справа розглядалася в суді». Нині такий варіант МОЗ запропонувало Мін’юсту, МВС та Національній поліції для вироблення єдиної позиції з цього питання.