Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання провела спільне закрите засідання в офісі Генерального прокурора України. 
Як зауважив на початку заходу голова парламентської ТСК Павло Сушко, такий склад заходу обумовлений важливістю питань захисту прав дитини та нагальністю вирішення проблемних питань, виявлених слідчою комісією. Він поінформував, що протягом роботи комісії з лютого по серпень виявлено системні порушення в сфері дотримання прав дітей, про що детально за напрямками та в розрізі окремих регіонів йдеться у звіті про роботу слідчої комісії, затвердженому постановою Верховної Ради та надісланому офісу Генерального прокурора для розгляду.

Процеси децентралізації призвели до розбалансування повноважень між центральними та місцевими органами влади, внаслідок чого в країні фактично зруйновано систему захисту прав дітей, наголосив П. Сушко. У цьому напрямку досить ефективно працюють саме органи прокуратури, пред’являючи позови щодо створення у територіальних громадах служб у справах дітей. Водночас те, з чим ТСК працює системно і про що надходить найбільше скарг, — це хаотична та безконтрольна ліквідація закладів для дітей та виведення майнових комплексів з виконання завдань освіти або соціального захисту дітей. Негативні тенденції, про які вказується в звіті, продовжують мати місце далі та набувають ще більшого поширення. Павло Сушко звернув увагу присутніх на ліквідацію спеціальних та санаторних шкіл, що в більшості випадків відбувається з порушенням законодавства. У цьому напрямку ТСК потрібна взаємодія з Генпрокуратурою, оскільки силами органів прокуратури можна взяти це питання під контроль та припинити безлад.

За словами голови ТСК, заради демонстрації уявних успіхів, новонароджених дітей нині не направляють до будинків дитини, а місяцями тримають у лікарнях, звідки проходить усиновлення. А це не виключає корупційної складової. З огляду на те, що державні заклади для догляду за дітьми масово закриваються, в країні зростає чисельність приватних закладів для дітей, як правило релігійного спрямування, у яких роками мешкають вилучені з сімей діти. Небезпека в тому, що цих закладів немає в реєстрах надавачів соціальних послуг, а тому вони перебувають поза полем зору державних органів. У країні критичний стан з усиновленням, каже парламентарій. Із одного боку, заклади соціального захисту переповнені дітьми, але ті, хто бажає усиновити дитину, не мають змоги реалізувати свої наміри через створювані бюрократичні перепони або через корупційну складову. Зростає кількість «прихованих» сиріт, коли діти роками живуть без відповідного статусу, а позови про позбавлення батьківських прав або розглядаються судами роками, або взагалі не пред’являються. Такі діти позбавлені шансів знайти родину, не отримують від держави соціального захисту. Мінсоцполітики фактично самоусунулося від формування державної політики у сфері захисту прав дітей, внаслідок чого відсутнє чітке розмежування повноважень між службами у справах дітей різних рівнів, що призводить до неможливості реалізації ними своїх функцій, повідомив П. Сушко.

Водночас відповідно до наказу офісу Генерального прокурора від 4 листопада 2020 року питання забезпечення органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, іншими суб’єктами владних повноважень прав та обов’язків щодо організації охорони дитинства, розроблення і здійснення державних, галузевих та інших програм, спрямованих на поліпшення становища дітей, створення, перепрофілювання, реорганізації та ліквідації навчальних, оздоровчих, лікувальних, а також інших закладів для дітей визначено одними з пріоритетних. Відтак, голова ТСК запропонував об’єднати зусилля та викоренити негативні прояви на тих напрямках, де органи прокуратури можуть зреагувати заходами представницького або кримінального характеру.

Заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца, підбиваючи підсумки засідання, запевнив членів ТСК у сприянні в її роботі. А Павло Сушко повідомив, що робота комісії триватиме до лютого наступного року. Тоді буде складено остаточний звіт. Парламентарій сподівається, що спільними зусиллями вдасться зрушити з місця проблемні питання.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.