Наука завжди відігравала ключову роль у розвитку економіки знань та громадянського демократичного суспільства, створюючи новітні відкриття та технічні рішення, формуючи нові потреби та покращуючи якість життя людей.

Змінюючи світ, наука сьогодні набуває особливого значення у вирішенні глобальних проблем, з якими стикається суспільство. Це питання зміни клімату, зеленої економіки, нових видів енергії, цифрового суспільства, боротьби з небезпечними для людства захворюваннями тощо. Цьогорічною темою для науки є створення спільнот, готових до змін клімату, оскільки суспільству потрібно чітко донести найголовніші проблеми, новітні дослідження та пропозиції вчених щодо їх вирішення.

Тернистий шлях науки — це шлях до стійкого, стабільного розвитку суспільства та світу, що підкреслює важливість і актуальність науки в нашому повсякденному житті. У таких умовах держава повинна максимально сприяти зростанню науково-технічного потенціалу, забезпечувати спроможність вирішувати критичні питання сьогодення та науковий супровід стратегічних завдань розвитку економіки та суспільства.

Україна має необхідний досвід, відомі наукові школи та вагому інтелектуальну власність для вирішення кризових проблем, і нам потрібно максимально залучати вчених до цієї роботи.
Бажаю усвідомлення великої значущості роботи науковців, успішного використання їх результатів на благо територіальних об’єднань, держави та планети Земля.

Голова Верховної Ради України Руслан СТЕФАНЧУК.