Заслухавши та обговоривши звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років, Верховна Рада України постановляє:

1. Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років (далі — Тимчасова слідча комісія) взяти до відома.
2. Використати висновки Тимчасової слідчої комісії у роботі Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, зокрема шляхом напрацювання змін до законодавства у частині підвищення рівня забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, зокрема шляхом розширення переліку заходів забезпечення безпеки. Крім того, існує необхідність утворення органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, та виконує комплекс правових, організаційно-технічних та інших заходів з метою створення необхідних умов для здійснення досудового розслідування та належного відправлення правосуддя.
3. Направити звіт Тимчасової слідчої комісії до Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України, Національної поліції України, Міністерства внутрішніх справ України з метою перевірки викладеної у ньому інформації та, за наявності підстав, вжиття зазначеними органами передбачених законом заходів реагування.
4. Опублікувати звіт Тимчасової слідчої комісії у газеті «Голос України», а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.
5. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України Р. СТЕФАНЧУК.

м. Київ, 4 листопада 2021 року.

№ 1864-IX.

ЗВІТ

Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролюза розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12 грудня 2019 року № 366-IX (далі — Постанова) утворено Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років (далі за текстом — Тимчасова слідча комісія та/або Комісія).
Головою Тимчасової слідчої комісії обрано народного депутата України Василіва Ігоря Володимировича (фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»), заступником голови Тимчасової слідчої комісії — народного депутата України Бобровську Соломію Анатоліївну (фракція Політичної партії «ГОЛОС»).
Кількісний склад комісії — 13 народних депутатів України. Термін діяльності Тимчасової слідчої комісії — один рік з дня прийняття Постанови про її створення.
Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12 грудня 2019 року № 366-ІХ основними завданнями Тимчасової слідчої комісії є:
1) проведення перевірки відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів;
2) проведення перевірки ходу розслідування правоохоронними органами України нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів;
3) встановлення, збір інформації та отримання пояснень від осіб та/або підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено Тимчасову слідчу комісію;
4) ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.
За період роботи Тимчасової слідчої комісії проведено 11 засідань.
Робота Комісії проходила публічно, на відкритих частинах засідань Тимчасової слідчої комісії були присутні представники ЗМІ та громадськості; за погодженням членів Комісії та запрошених осіб здійснювалось стенографування засідань.
За період роботи Комісії з метою отримання необхідної інформації для виконання визначених Постановою основних завдань вжито таких заходів.
Надіслано 202 звернення. З них 193 звернення до правоохоронних органів та органів державної влади, 2 звернення до Президента України, 2 відповіді на запит про доступ до публічної інформації, 7 листів та подань до структурних підрозділів Верховної Ради України.
Крім цього, під час опрацювання відповідей, наданих Тимчасовій слідчій комісії деякими територіальними органами Національної поліції України та органами прокуратури, встановлено, що запитувана інформація містить таємницю досудового розслідування. Такі обставини ускладнюють перевірку ходу розслідування злочинів щодо фактів нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.
За результатами роботи, члени Тимчасової слідчої комісії звернулися до Президента України Зеленського В. О. щодо проведення невідкладної зустрічі з членами Тимчасової слідчої комісії, враховуючи інформацію, отриману під час роботи Комісії.
Стан розслідування кримінальних проваджень щодо нападів на громадських активістів
І. Індивідуальні справи, що розглядалися Тимчасовою слідчою комісією
1. Вбивство Гандзюк К. В.
На засіданні 30 квітня 2020 року було заслухано Генерального прокурора Венедіктову І. В., заступника начальника департаменту нагляду за Службою безпеки, фіскальної та прикордонної служби Офісу Генерального прокурора Романчука Р. В., представника головного слідчого управління Служби безпеки України Маякова В. А., прокурора відділу Офісу Генерального прокурора Синюка А. В., представника потерпілих у справі Закревську Є. О.
На засіданні 7 травня 2020 року було заслухано адвокатів — представників підозрюваного у провадженні щодо вбивства Катерини Гандзюк Мангера В. М., а саме Глобу К. В. та Ільченка Д. О., а також колишнього заступника Генерального прокурора Трепака В. М.
На засіданні 19 травня 2020 року було заслухано колишнього Генерального прокурора (2019-2020 рр.) Рябошапку Р. Г.
З метою отримання інформації щодо стану досудового розслідування у кримінальних
провадженнях № 22019000000000101,
№ 22019000000000102 від 19 квітня 2019 року та № 22019000000000215 від 12 липня 2019 року Тимчасовою слідчою комісією направлено звернення до Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України.
З отриманої інформації встановлено, що Головним слідчим управлінням Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22019000000000102 від 19 квітня 2019 року за фактом нападу 31.07.2018 року на Катерину Гандзюк за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 11 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 258, ч. 2 ст. 121 КК України.
Наразі жодній особі в цьому кримінальному провадженні не повідомлено про підозру.
Крім того, 21 квітня 2020 року ГУ СБУ у м. Києві та Київській області було завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні
№ 22019000000000215 від 12 липня 2019 року за підозрою Мангера В. М. та Левіна О. О. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 121 КК України.
11.06.2020 року досудове розслідування відновлено у зв’язку з виникненням нових обставин — погрозами свідкам у справі. У зв’язку з даним фактом Мангеру В. М. обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. 25.06.2020 року досудове розслідування у справі повторно завершене.
Обвинувальний акт направлений до Дніпровського районного суду м. Києва та розглядається в судовій справі № 757/31502/20. Справа знаходиться на етапі дослідження доказів.
На розгляді Приморського районного суду
м. Одеси перебував обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 2019000000000101 від 19 квітня 2019 року за обвинуваченням Павловського І. В. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 396 КК України (заздалегідь не обіцяне приховування злочину щодо Гандзюк
К. В.). Вироком від 16.10.2019 року у судовій справі 766/14740/19 Павловського І. В. засуджено до позбавлення волі строком на 2 роки зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на 1 рік.
За результатами роботи Тимчасовою слідчою комісію виявлено недоліки в ході досудового розслідування:
1) розслідування у кримінальному провадженні від 12 липня 2019 року після певних успіхів фактично зупинилось у квітні 2020 року після ліквідації спеціального Департаменту ГПУ, відповідального за процесуальний нагляд за справами нападів на активістів, та звільнення заступника Генерального прокурора Трепака В. М., який заявляв про політичний тиск з боку керівництва Офісу Генерального прокурора. З огляду на це Комісія наголошує на необхідності забезпечення процесуальної незалежності прокурора на етапі судового розгляду справи за обвинуваченням Мангера В. М. та Левіна О. О.;
2) під час засідання 30 квітня 2020 року, представник головного слідчого управління Служби безпеки України Маяков В. А. пояснив відсутність будь-яких слідчих дій у кримінальному провадженні № 22019000000000102, спрямованих на перевірку причетності до злочину проти Катерини Гандзюк Рищука Є. М. та Гордєєва А. А., спростуванням слідством за допомогою трафіків операторів мобільного зв’язку факту зустрічі, яка могла відбутись за їхньої участі з іншими підозрюваними, на якій побудовано версію їхньої причетності. Проте із наданої Тимчасовій слідчій комісії інформації не випливає, що така зустріч не відбувалась. Крім того, виявилось, що слідством не отримано і не проаналізовано інформацію про трафіки від операторів мобільного зв’язку щодо всіх абонентських номерів можливих фігурантів злочину, зокрема додаткових телефонних номерів Мангера В. М. та Гордєєва А. А.
Станом на дату підготовки звіту жодній
особі у кримінальному провадженні
№ 22019000000000102 від 19 квітня 2019 року не повідомлено про підозру.
2. Напади на Стерненка С. В.
На засіданні 30 квітня 2020 року було заслухано Генерального прокурора Венедіктову І. В., представника головного слідчого управління Служби безпеки України Маякова В. А., прокурора відділу Офісу Генерального прокурора Бозовуляка М. І., прокурора відділу Офісу Генерального прокурора Радіонова А. С. та потерпілого Стерненка С. В.
На засіданні 7 травня 2020 року було заслухано колишнього заступника Генерального прокурора Трепака В. М., слідчого Служби безпеки України у справі Сергія Стерненка Кувачова Д. В.
На засіданні 21 травня 2020 року було заслухано колишнього Генерального прокурора (2019-2020 рр.) Рябошапку Р. Г.
На засіданні 4 червня 2020 року було заслухано прокурора відділу Офісу Генерального прокурора Радіонова А. С.
З метою отримання інформації щодо стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо нападів на Сергія Стерненка Тимчасовою слідчою комісією направлено звернення до Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України.
Відповідно до отриманої інформації встановлено, що Головним слідчим управлінням Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування у трьох кримінальних провадженнях щодо нападів на громадського активіста Стерненка С. В., а саме: № 12018161500000335 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296
КК України (подія 07.02.2018 року);
№ 12018161500000992 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 КК України (подія 01.05.2018 року); № 12018160000000421 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 359, ч. 2 ст. 182, ч. 4 ст. 296 КК України (подія 24.05.2018 року). Крім того, у провадженні Головного слідчого управління Служби безпеки України перебуває кримінальне провадження № 12018161500001215 за фактом заподіяння 24.05.2018 року Стерненком С. В. тілесних ушкоджень Ісайкулу О. О. та Кузнецову І. В., від яких останній помер на місці події, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 122, ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 КК України.
За результатами роботи Тимчасовою слідчою комісією у справах щодо розслідування нападів на Сергія Стерненка виявлено ряд недоліків в ході досудового розслідування:
1) у кримінальному провадженні
№ 12018161500000992 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 КК України (подія 01.05.2018 року) немає результатів, крім затримання виконавця злочину, якого потерпілий Стерненко С. В. затримав власноруч. Крім цього, Комісією було отримано інформацію про можливу причетність до організації цього нападу працівників правоохоронних органів, але ця версія слідством не перевіряється;
2) у кримінальному провадженні
№ 12018160000000421 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 359, ч. 2 ст. 182, ч. 4 ст. 296 КК України (подія 24.05.2018 року) не встановлено організаторів та замовників, жодних слідчих дій, направлених на їх встановлення, не відбулося. Підозрюваний у вчиненні третього нападу на Сергія Стерненка Ісайкул О. О. залишив територію України 17 березня 2019 року, тобто фактично через десять місяців після вчинення злочину. Досудове розслідування Службою безпеки України здійснювалось з 25 жовтня 2018 року, але жодних дій для запобігання втечі підозрюваної особи за кордон не було здійснено. Місце перебування підозрюваного не встановлено. У розшук Ісайкула О. О. не було оголошено;
3) таємниця слідства у провадженнях щодо нападів на Сергія Стерненка забезпечується не повною мірою, непоодинокими є випадки витоку матеріалів кримінальних проваджень;
4) втручання у розслідування справ нападів на Сергія Стерненка Генерального прокурора Венедіктової І. В., яка в інтерв’ю виданню «Українська правда» зазначила, що Стерненку С. В. буде вручене повідомлення про підозру «в будь-якому випадку, тільки різниця, за якими статтями». Також на політичному тиску з боку чинного Генерального прокурора наголошували колишній Генеральний прокурор (2019-2020 рр.) Рябошапка Р. Г. та колишній заступник Генерального прокурора (2019-2020 рр.) Трепак В. М.;
5) необґрунтована зміна старшого групи прокурорів у провадженнях щодо нападів на Сергія Стерненка Радіонова А. С., яким було подано до Ради прокурорів повідомлення про загрозу незалежності прокурора у зв’язку із заявами Генерального прокурора;
6) кримінальні провадження
№ 12018161500000335 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (подія 07.02.2018 року) та
№ 12018161500000992 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 КК України (подія 01.05.2018 року), були передані Національній поліції України, співробітники якої, на думку захисту потерпілого, можуть бути причетними до організації цих замахів.
3. Напади на суддю Гольник Л. В.
На засіданні 19 травня 2020 року було заслухано потерпілу Гольник Л. В., потерпілого Гавриленка І. М. та свідка нападу.
З метою отримання інформації щодо стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо нападу на Гольник Л. В. Тимчасовою слідчою комісією направлено звернення до Прокуратури Полтавської області, Головного управління Національної поліції у Полтавській області.
Відповідно до отриманої інформації встановлено, що слідчим відділом Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017170040005217 від 22 листопада 2017 року за фактом вчинення хуліганських дій відносно судді Октябрського районного суду м. Полтави Гольник Л. В. та її чоловіка Гавриленка І. М., з правовою кваліфікацією за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчою групою у складі двадцяти одного слідчого. Проведеним досудовим розслідуванням достатніх доказів для повідомлення будь-якій особі про підозру не встановлено.
За результатами роботи Тимчасовою слідчою комісією у справі розслідування нападу на Гольник Л. В. виявлено ряд недоліків в ході досудового розслідування:
1) неправильна кваліфікація злочину. Слідство кваліфікує напад на Гольник Л. В. за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (Хуліганство). Проте ряд фактів, покази свідків, свідчення потерпілої вказують про замовний характер нападу на Гольник Л. В., що не передбачено статтею 296 Кримінального кодексу України. Ні слідством, ні процесуальним керівництвом така версія не була розглянута;
2) через неправильну кваліфікацію слідством не встановлюються ні організатори, ні замовники нападу, попри клопотання захисту потерпілих, а також не враховується інформація, яка надавалась слідству стороною захисту потерпілих та свідками;
3) клопотання у справі розглядаються Октябрським судом м. Полтави, керівництво якого, на думку потерпілої та її захисту, було причетним до здійснення нападу 22 листопада 2017 року. Жодних дій з боку прокуратури для вирішення потенційного конфлікту інтересів у кримінальному провадженні не було здійснено;
4) клопотання сторони захисту потерпілої систематично ігноруються слідством.
ІІ. Справи нападів на активістів за областями
1. Тернопільська область
1.1. Підпал автомобіля Романа Довбенка
14 жовтня 2019 року в Бучачі Тернопільської області невідомі здійснили підпал автомобіля місцевого активіста Романа Довбенка. За фактом цієї події поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12019210060000295.
Особу, яка вчинила правопорушення, не встановлено, досудове розслідування триває.
1.2. Напад на Віталія Ващенка
27 травня 2016 року в м. Кременець Тернопільської області було здійснено вбивство громадського активіста Віталія Ващенка. За фактом цієї події поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12016210120000325.
Обвинувальний акт стосовно організатора, посібника та двох виконавців передано до суду. Призначено покарання у вигляді позбавлення волі. Це рішення було оскаржене в апеляційному порядку, яким було скасоване і призначено новий розгляд у суді першої інстанції в іншому складі суду.
В окреме провадження № 12016210000000193 виділено матеріали щодо підбурення до вчинення умисного вбивства на замовлення Ващенка В. В. По ньому особу, яка замовила вбивство, не встановлено.
2. Чернівецька область
2.1. Напади на Валерія Аіріні та Миколу Петіченка
7 березня 2018 року було здійснено побиття активіста ГО «Стоп корупції» Валерія Аіріні, 9 березня було здійснено побиття голови осередку ГО «Стоп корупції» Миколи Петіченка. За фактами двох нападів поліцією Чернівців було відкрито кримінальне провадження № 12018260040000526.
На підставі зібраних доказів 17.07.2018 року повідомлено про підозру Іванову А. І. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 3451 ККУ, а 19.07.2018 року йому було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. За результатами проведеного досудового розслідування 30.09.2018 року слідчим складено обвинувальний акт і справу скеровано до Шевченківського районного суду м. Чернівці.
3. Івано-Франківська область
3.1. Напад на Євгена Тавенка
5 вересня 2019 року біля м. Косова було здійснено підпал будинку активіста Євгена Тавенка, який намагається протидіяти незаконній вирубці лісу. Під час підпалу Євген Тавенко показував журналістам місцевого каналу місця незаконних рубок деревини. За його словами, за два дні до цієї події він отримував погрози щодо здійснення підпалу, а раніше вже було спалено його машину. За фактом цієї події поліція відкрила кримінальне провадження № 12019090190000377.
Наразі причетних до злочину не виявлено. Досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії. Жодній особі про підозру не повідомлено.
4. Житомирська область
4.1. Напад на Олександра Пилипчука
10 листопада 2017 року у м. Житомир стався напад на активіста Олександра Пилипчука, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12017060190000777.
Одній особі, Фаізову Р. Ш., повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 ККУ (Хуліганство). За результатами досудового розслідування 26.02.2018 року обвинувальний акт та матеріали кримінального провадження направлено до Коростишівського районного суду Житомирської області.
На сьогодні у справі закінчено з’ясування обставин, встановлених під час кримінального провадження, а також перевірку їх доказами та судом.
4.2. Напад на Євгена Дідківського
15 липня 2017 року у м. Коростишеві Житомирської області стався напад на активіста Євгена Дідківського, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12017060190000534.
Осіб, які вчинили злочин, не встановлено. Про підозру у вчиненні злочину нікому не повідомлялось. Досудове слідство триває.
5. Львівська область
5.1. Напад на Віктора Гануляка
3 травня 2017 року у Львові було скоєно напад на громадського діяча, члена ГО «Народна дія Львів», професійного реставратора — Віктора Гануляка. За фактом цього нападу співробітниками поліції було зареєстроване кримінальне провадження № 12017140070001378.
Достатніх доказів для повідомлення про підозру конкретним особам не зібрано. Досудове розслідування триває.
5.2. Напад на Василя Дмитришина
2 березня 2018 року в Дрогобичі було скоєно напад на головного мисливствознавця Дрогобицького району Василя Дмитришина, який активно бореться з незаконними рубками лісу. За фактом цього нападу співробітниками поліції було
зареєстроване кримінальне провадження
№ 12018140110000486.
За результатами досудового розслідування Дрогобицькою місцевою прокуратурою обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Коцка Ю. М. скеровано для розгляду по суті до Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області.
Вироком зазначеного суду від 13.06.2019 року Коцка Ю. М. визнано винним у хуліганстві та призначено покарання у вигляді трьох років 6 місяців позбавлення волі. Львівським апеляційним судом вирок залишено без змін. Водночас з кримінального провадження було виділено матеріали щодо невстановленої особи за фактом хуліганства стосовно Дмитришина.
6. Хмельницька область
6.1. Напад на Артура Сторожука
31 жовтня 2017 року у Хмельницькому було скоєно напад на голову місцевого осередку всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» Артура Сторожука. За фактом цього нападу співробітниками поліції було зареєстроване кримінальне провадження
№ 12017240010007762.
Проводиться досудове розслідування за фактом хуліганства. Жодній особі про підозру не повідомлено.
7. Харківська область
7.1. Вбивство Миколи Бичка
5 червня 2018 року в Чугуєві Харківської області знайшли мертвим активіста з селища Есхар Миколу Бичка. Поліція Чугуєва відкрила кримінальне провадження № 12018220440000906 за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) з приміткою «самогубство».
Проведено судмедекспертизу, 16 експертиз, допитано 150 свідків, ознак насильницької смерті не встановлено, винесено постанову про закриття кримінального провадження.
7.2. Напад на Дмитра Булаха
30 серпня 2017 року поліція Харкова відкрила кримінальне провадження № 12016220530001690 за фактом нападу на голову правління харківського Антикорупційного центру Дмитра Булаха.
У вчиненні злочину викриті Золотарьов А. В., Кобак І. В., Атрощенко С. П. 15.06.2020 р. Московським районним судом міста Харкова ухвалено вирок стосовно Золотарьова А. В., Кобака І. В. та Атрощенка С. П. за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 122 Кримінального кодексу України — умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, вчинене за попередньою змовою групою осіб.
Виділено кримінальне провадження для встановлення осіб, причетних до кримінального правопорушення. У кримінальному провадженні
№ 42018220000001191 надіслано запит до суду щодо дозволу допиту Золотарьова А. В., Кобака І. В. та Атрощенка С. П. за вказаними обставинами.
7.3. Напад на Лісічкіна Євгена
18 вересня 2017 року поліція Харкова відкрила кримінальне провадження № 112017220510002330 за фактом нападу на активіста громадської організації «Харківський антикорупційний центр» Євгена Лісічкіна.
Проведено огляд місця події, проаналізовано відеозаписи з камер відеоспостереження, витребувано медичні документи щодо тілесних ушкоджень Лісічкіна Є. В. Також здійснено поквартирний обхід будинку для встановлення свідків, проведено радіорозвідку та отримано відомості від операторів мобільного зв’язку для встановлення причетних осіб, проведено впізнання за участі потерпілого та слідчий експеримент.
На сьогодні заплановано одночасний допит Лісічкіна Є. В. з одним свідком, проте потерпілий перебуває на лікарняному у зв’язку із захворюванням на COVID-19.
7.4. Погрози стосовно Лихачова Романа
26 серпня 2019 року в Чугуєві Харківської області невідомі особи доставили вінок і сокиру до будинку в мікрорайоні Авіатор, де розташовано офіс Чугуївської правозахисної групи, а також труну — до будинку правозахисника Романа Лихачова.
Досудове розслідування триває, жодній особі не повідомлено про підозру.
8. Запорізька область
8.1. Напад на Ірину та Анатолія Бабіїв
30 липня 2017 року у м. Запоріжжя стався напад на активістів Ірину та Анатолія Бабій.
Кримінальне провадження закрите у зв’язку з невстановленням особи, яка вчинила злочин, та закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.
8.2. Напад на Костянтина Белова
9 липня 2017 року у м. Запоріжжя стався напад на активіста Костянтина Белова, за фактом якого було відкрите кримінальне провадження
№ 12018080040004018.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, жодній особі не повідомлено про підозру.
8.3. Підпал автомобіля Олексія Гладуна
24 жовтня 2018 року приблизно о 17 годині 30 хвилин невстановлена особа, перебуваючи біля будинку № 23 по вул. Потійська в м. Бердянськ Запорізької області, шляхом підпалу пошкодила автомобіль марки «Nissan X-Trail», який належав місцевому активісту Олексію Гладуну. За фактом цієї події поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12018080130003548.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, жодній особі не повідомлено про підозру.
8.4. Напад на Сергія Лукіна
22 вересня 2018 року у м. Запоріжжя стався напад на активіста Сергія Лукіна, за фактом якого поліція Запоріжжя відкрила кримінальне провадження № 12018080230001221.
Двом особам повідомлено про підозру. Обвинувальний акт направлено до Запорізького районного суду.
8.5. Вбивство Віталія Олешка
31 липня 2018 року у м. Бердянську Запорізької області сталося вбивство активіста Віталія Олешка, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12018080130002461.
Складено обвинувальний акт, направлено до Запорізького районного суду. Судовий розгляд триває.
9. Полтавська область
9.1. Напад на Олега Філіпаса
29 квітня 2018 року поліція Кременчука відкрила кримінальне провадження № 12018170090001392 за фактом нападу на місцевого активіста Олега Філіпаса. Провадження відкрили за статтею 122 Кримінального кодексу України (Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) та статтею 162 Кримінального кодексу України (Порушення недоторканності житла).
Проведено 7 судових експертиз, допитано 120 осіб. Досудове розслідування триває.
10. Донецька область
10.1. Напад на Артема Мирошниченка
29 листопада 2019 року в м. Бахмут сталося побиття активіста організації «Бахмут український» Артема Мирошниченка, що призвело до смерті. За фактом цього нападу співробітниками національної поліції було відкрито кримінальне провадження
№ 12019050150002335.
Повідомлено про підозру Барабашу М. Я., Баришку О. О. Судовий розгляд триває.
10.2. Вбивство Руслана та Надії Лубинських
     5 жовтня 2019 року в м. Курахове внаслідок вибуху гранати у своїй квартирі загинуло подружжя волонтерів Руслан та Надія Лубинські. За фактом цієї події співробітниками національної поліції
було відкрито кримінальне провадження
№ 12019050690000948.
Досудове розслідування триває, нікому не повідомлено про підозру.
10.3. Напад на Віктора Діброва
5 вересня 2018 року у м. Слов’янськ сталось побиття активіста, керівника громадської організації «Эко Родина» Віктора Діброва.
Допитано потерпілого, свідків, проведено судмедекспертизи. Досудове розслідування триває, нікому не повідомлено про підозру.
11. Луганська область
11.1. Вбивство Сергія Самарського
3 листопада 2017 року в Сєвєродонецьку Луганської області було здійснено вбивство громадського діяча Сергія Самарського. За фактом цього вбивства співробітниками Національної поліції було відкрито кримінальне провадження № 12017130370003275.
Створено міжвідомчу робочу групу з 43 працівників, міжрегіональну робочу групу працівників слідства Харківської та Луганської обл., проведено низку слідчих дій, 83 експертизи, допитано 3017 осіб, проведено 6 слідчих експериментів, здійснено 21 обшук, проведено негласні слідчі дії. Не здобуто необхідних доказів. Досудове розслідування триває.
12. Дніпропетровська область
12.1. Напад на Бориса Бичкова
5 січня 2018 року у Кривому Розі вчинено напад на активіста Бориса Бичкова, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12018040230000039.
Винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв’язку із заявою Бичкова Б. О.
12.2. Напад на Андрія Вербу
17 лютого 2017 року у м. Дніпро вчинено напад на активіста Андрія Вербу, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12017040030000346.
На думку слідства, напад не пов’язаний з громадською діяльністю потерпілого. Досудове розслідування триває.
12.3. Напад на Бориса Золотченка
21 січня 2018 року та 30 червня 2018 року у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області вчинено напади на активіста Бориса Золотченка, за фактом яких поліція відкрила кримінальні провадження
№ 12018040720000149 та № 12018040710001042.
Винесено постанову про закриття кримінального провадження на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК.
12.4. Напад на Сергія Мокрякова
16 березня 2018 року у Кривому Розі вчинено напад на активіста Сергія Мокрякова, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12018040230000531.
Досудове розслідування триває. Офісом Генерального прокурора змінено підслідність за ГУ НПУ в Донецькій області.
12.5. Напад на Артема Мороку
22 вересня 2018 року у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області вчинено напад на активіста Артема Мороку, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12018040750002042.
Винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв’язку із заявою Мороки А. О.
12.6. Напад на Всеволода Новохатька
24 травня 2018 року у місті Дніпро вчинено напад на активіста Всеволода Новохатька, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12018040630001081.
Винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням строків досудового розслідування. Згодом кримінальне провадження було поновлено через суд.
12.7. Напад на Володимира Садикова
29 квітня 2017 року у м. Марганець Дніпропетровської області вчинено напад на активіста Володимира Садикова, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12017040330000304.
Проведено огляд місця події, допитано 157 осіб, проведено слідчий експеримент. Досудове розслідування триває, жодній особі про підозру не повідомлялось.
12.8. Напад на Віталія Чернявського
2 серпня 2018 року у місті Кам’янське Дніпропетровської області вчинено напад на активіста Віталія Чернявського, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12018040160001246.
Досудове розслідування триває, жодній особі про підозру не повідомлялось.
13. Вінницька область
13.1. Напад на Костянтина Федосова
24 вересня 2018 року у м. Вінниця стався напад на активіста Костянтина Федосова, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 1201802002003800.
За результатами проведеного досудового розслідування 10 вересня 2019 року прийнято рішення про закриття провадження у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.
13.2. Напад на Богдана Новака
29 серпня 2017 року у м. Вінниці стався напад на активіста Богдана Новака, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12017020010004129.
Допитано потерпілого, проведено судово-медичну експертизу, допитано свідків, проведено тимчасові доступи до документів та інше, проте особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, встановити не вдалося. Слідство триває.
14. Одеська область
14.1. Напад на Віталія Устименка
15 лютого 2018 року у м. Києві стався напад на активіста Віталія Устименка, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 42018101100000099.
4 березня 2019 року направлено обвинувальний акт за ч. 2 cт. 15, п. п. 11, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Судовий розгляд триває.
14.2. Напад на Аліну Радченко
11 вересня 2017 року у м. Одесі вчинено напад на активістку Аліну Радченко, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12017160500005632.
Допитано 8 свідків, проведено 6 експертиз, повідомлено про підозри: Тарасову В. Ю., Міняєву
П. П., Волканову К. Г., Палютіну В. М., Корчагіну М. С. 3 червня 2019 року матеріали кримінального провадження направлено до суду з обвинувальними актами для розгляду по суті.
14.3. Напади на Світлану Підпалу
24 червня 2017 року у м. Одесі вчинено напад на активістку Світлану Підпалу, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12017162500001710.
Складено обвинувальний акт за підозрою Крилова А. В. та відповідно до ст. 291 КПК України направлено до Приморського районного суду міста Одеси.
7 травня 2019 року в м. Одесі на території Літнього театру стався напад на журналістку й лідерку громадського екологічного руху «Зелений лист» Світлану Підпалу, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12019160500002439 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 171 КК України.
31 липня 2019 року складено обвинувальний акт за підозрою Симиренка С. В. та направлено до Приморського районного суду міста Одеси.
14.4. Напад на Олега Михайлика
22 вересня 2018 року у м. Одесі вчинено замах на вбивство на активіста Олега Михайлика, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12018160000000682 за підозрою Варшанідзе М. З., Герасіна (Нагладзе) Т. Т. та Герасіна Л. Г. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296, ч. 2 ст. 15, п. 12. ч. 2 ст. 115 КК України, за фактами замаху на вбивство Михайлика О. С. та хуліганства, внаслідок чого отримали вогнепальні поранення Свищ О. О., Завгородній
А. В. та Хоменко С. А.
Досудове розслідування зупинено у зв’язку із наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.
14.5. Напад на Ігоря Захарченка
22 жовтня 2017 року у м. Одесі вчинено напад на активіста Ігоря Захарченка, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12017160500006772.
Здійснено ряд слідчих дій та експертиз. Остаточне процесуальне рішення не прийнято, жодній особі про підозру не повідомлялося.
14.6. Напад на Михайла Кузаконя та Григорія Козьму
2 серпня 2018 року у м. Одесі вчинено напад на громадських активістів Михайла Кузаконя і Григорія Козьму, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12018160000000563.
На сьогоднішній день справа перебуває у суді, остаточного рішення ще не прийнято.
У провадженні № 22019000000000184, виділеному для встановлення ймовірних замовників, жодній особі про підозру не повідомлено.
15. Херсонська область
15.1. Напад на Євгена Матковського 11 квітня 2017 року у м. Херсоні стався напад на активіста Євгена Матковського, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12017230030001416.
Винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв’язку з заявою потерпілого.
16. Черкаська область
16.1. Напад на Павла Карася
29 серпня 2018 року поліція Черкас відкрила кримінальне провадження за фактом розбійного нападу групою осіб на громадського діяча та депутата Черкаської міської ради — Павла Карася
28 серпня 2018 року. Провадження
№ 12018250270001036 відкрили за статтями 187, 289 та 262 Кримінального кодексу України.
Осіб, які вчинили злочин, не встановлено. Про підозру у вчиненні злочину нікому не повідомлялося. Досудове слідство триває.
16.2. Вбивство Вадима Комарова
4 травня 2019 року в місті Черкаси невідома особа здійснила напад на журналіста, активіста та блогера Вадима Комарова. Внаслідок цього нападу він зазнав тяжкої травми голови та перебував у комі. 20 червня 2019 року він помер у Третій міській лікарні Черкас. За фактом нападу на Вадима Комарова відкрито кримінальне провадження за статтями 15 та 115 КК України.
Проведено низку слідчих дій. Осіб, які вчинили злочин, не встановлено. Про підозру у вчиненні злочину нікому не повідомлялося. Досудове слідство триває.
17. Київська область
17.1. Напад на Валентину Аксьонову
11 квітня 2017 року у с. Петропавлівська Борщагівка Київської області стався напад на активістку Валентину Аксьонову, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 11027220200002124.
Винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв’язку з відсутністю складу злочину.
17.2. Напад на Ігоря Гришачова
8 серпня 2018 року у м. Вишневе Київської області стався напад на активіста Ігоря Гришачова, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12018110200004776.
24 квітня 2019 року винесено постанову про закриття кримінального провадження у зв’язку з відсутністю складу злочину.
17.3. Вбивство Ірини Ноздровської
29 грудня 2017 року у с. Демидів Київської області вбито активістку Ірину Ноздровську, за фактом цього злочину поліція відкрила кримінальне провадження № 12017110150001249.
15 серпня 2018 року до суду скеровано обвинувальний акт за обвинуваченням Россошанського Ю. В., судовий розгляд триває.
17.4. Напад на Сергія Чагарова
13 липня 2017 року у с. Гатне Київської області вчинено напад на активіста Сергія Чагарова, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12017110200004308.
15 травня 2019 року прийнято рішення про закриття провадження у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.
27 серпня 2018 року у с. Гатне Київської області вчинено напад на активіста Сергія Чагарова, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження № 12018110200005306.
26 квітня 2019 року прийнято рішення про закриття провадження у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.
17.5. Напад на Сергія Мазура
10 жовтня 2018 року в м. Борисполі Київської області вчинено замах на життя громадського активіста Сергія Мазура, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12018110100002123.
22 квітня 2019 року до суду скеровано обвинувальний акт за обвинуваченням Акімова А. І., Павленка А. М., Вірченка А. В. Судовий розгляд триває.
17.6. Підпал автомобіля Лаврентія Кухалейшвілі
17 лютого 2019 року в м. Ірпінь Київської області невідомі зловмисники підпалили автомобіль громадського діяча Лаврентія Кухалейшвілі, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12019110040000330.
Досудове розслідування триває.
18. м. Київ
18.1. Напад на Віталія Устименка
15 лютого 2018 року у м. Києві стався напад на активіста Віталія Устименка, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 42018101100000099.
Наразі причетних до злочину не виявлено. Досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії. Жодній особі про підозру не повідомлено.
18.2. Напад на Дмитра Вербича
2 травня 2018 року у м. Києві стався напад на активіста Дмитра Вербича, за фактом якого
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12018100070001758.
7 травня 2018 року двом особам повідомлено про підозру. 8 червня 2018 року одну особу оголошено у міжнародний розшук. 27 червня 2018 року обвинувальний акт стосовно другої особи скеровано до Подільського районного суду міста Києва. Судовий розгляд триває.
18.3. Напад на Сергія Корнієвського
28 лютого 2018 року у м. Києві стався напад на активіста Сергія Корнієвського, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12018100070000867.
Наразі причетних до злочину не виявлено. Досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії. Жодній особі про підозру не повідомлено.
18.4. Напад на Валентину Аксьонову
30 квітня 2017 року у м. Києві стався напад на активістку Валентину Аксьонову, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12017100020004658.
На сьогодні причетних до злочину не виявлено. Досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії. Жодній особі про підозру не повідомлено.
18.5. Вбивство Миколи Яреми
26 березня 2018 року у м. Києві вбито активіста Миколу Ярему. За фактом цього злочину
поліція відкрила кримінальне провадження
№ 112018100080002434.
Орган досудового розслідування дійшов висновку, що тілесні ушкодження могли виникнути при неодноразовому падінні. Слідчим винесено постанову про перекваліфікацію на ч. 1 ст. 115 КК України (з додатковою відміткою — нещасний випадок).
Кримінальне провадження закрито у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.
18.6. Напад на Валентину Макарову
21 липня 2017 року у м. Києві стався напад на активістку Валентину Макарову, за фактом якого поліція відкрила кримінальне провадження
№ 12015100030008505.
Досудове розслідування триває, жодній особі не повідомлено про підозру.
18.7. Погрози Роману Ратушному
Протягом 2019 року голові ініціативної групи «Збережемо Протасів Яр» Роману Ратушному неодноразово погрожували викраденням і фізичним знищенням. За фактом погрози вбивством Романа Ратушного поліція відкрила кримінальне провадження № 12019100090008647 від 31 серпня 2019 року.
Досудове розслідування триває, жодній особі не повідомлено про підозру.
18.8. Напад на Олега Цвілого
4 жовтня 2019 року співробітниками Національної поліції було здійснено напад на правозахисника Олега Цвілого біля його будинку. На нього та його дружину Ганну Скрипку правоохоронці одягли кайданки, потягли на восьмий поверх у квартиру, де він мешкає. Дорогою до квартири Олег Цвілий був побитий співробітниками Національної поліції. Внаслідок цих дій йому було завдано струс мозку. За словами Олега Цвілого працівники поліції вилучили у дружини правозахисника ключі, відчинили двері у квартиру, де підкинули наркотичні засоби, після цього вилучили всі жорсткі диски, де були записані відеоматеріали щодо громадського розслідування фактів катування в БВК № 77 та Замкової ВК № 58.
21 листопада 2019 року слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, розпочато досудове розслідування № 62019100000001751 з попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України. Досудове розслідування триває, жодній особі не повідомлено про підозру.
18.9. Напад на Іллю Станіславського
6 грудня 2019 року на Осокорках біля забудови електричної підстанції на прибережній зоні озера Тягле охоронці будівництва напали на екоактивіста Іллю Станіславського.
За інформацією, отриманою Тимчасовою слідчою комісією, жодного провадження за цим фактом правоохоронцями не було відкрито.
Висновки:
1. Необхідним є продовження здійснення контролю за досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях № 12018161500000335 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (подія 07.02.2018 року); № 12018161500000992 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 263 КК України (подія 01.05.2018 року); № 12018160000000421 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 12 ч. 2 ст. 115, ч. 1 ст. 359, ч. 2
ст. 182, ч. 4 ст. 296 КК України (подія 24.05.2018 року), пов’язаних із нападами на Сергія Стерненка.
2. Необхідним є продовження здійснення контролю за досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 12017170040005217 від
22 листопада 2017 року за фактом вчинення хуліганських дій стосовно судді Октябрського районного суду м. Полтави Гольник Л. В. та її чоловіка Гавриленка І. М.
3. Комісія звертає увагу на необхідність суттєвої активізації зусиль правоохоронних органів щодо всебічного, повного та об’єктивного розслідування вищезазначених кримінальних проваджень та якнайшвидшої передачі відповідних справ до судових органів в установленому порядку.
Пропозиції:
З огляду на те, що протягом установленого Верховною Радою України строку діяльності Комісії всебічно досліджуються питання, що належать до предмета її відання, визначеного Постановою Верховної Ради України від 12 грудня 2019 року
№ 366-ІХ, вважаємо за необхідне:
1. Використати висновки Комісії у роботі Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, зокрема шляхом напрацювання змін до законодавства у частині підвищення рівня забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, зокрема, шляхом розширення переліку заходів забезпечення безпеки. Крім того, існує необхідність утворення органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, та виконує комплекс правових, організаційно-технічних та інших заходів з метою створення необхідних умов для здійснення досудового розслідування та належного відправлення правосуддя.
2. Заслухати та обговорити звіт Комісії на пленарному засіданні Верховної Ради України.
3. Верховній Раді України Звіт Комісії взяти до відома.
4. Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно направити Звіт Комісії до Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Міністерства внутрішніх справ України з метою перевірки викладеної у ньому інформації та, за наявності підстав, вжиття зазначеними органами передбачених законом заходів реагування.
5. Звіт Комісії опублікувати у газеті «Голос України», а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Народний депутат України, Голова Тимчасової слідчої комісії І. В. Василів.