На базі ЦНАПу жителі високогірних сіл матимуть доступ до отримання 137 адміністративних послуг, зокрема, соціальних, міграційних тощо. Десять працівників зі спеціальною підготовкою забезпечуватимуть у центрі дозвільні, реєстраційні, соціальні, земельні сервіси, і їх перелік постійно оновлюватиметься. Тут відтепер розташовуються сільська рада ТГ і поліцейська станція.

Величава двоповерхова споруда перейшла в підпорядкування Білоберізької територіальної громади в 2018 році, коли село Устеріки приєднали до тодішньої ОТГ. Доти будівля належала сільській раді, а перед тим двічі змінювала підпорядкування — колгоспу та лісгоспу.

«Насамперед відкриття такого ЦНАПу надзвичайно актуальне, — розповів голова Білоберізької ТГ Дмитро Іванюк. — До Устеріків переїхала із Білоберізки сільська рада, а це — додаткові зручності для майже дев’яти тисяч мешканців. Наша громада створена однією з перших в області, а тепер значно розширилася та об’єднує 17 сіл. Від деяких до центру ТГ треба було раніше добиратися майже 50 км. Тепер із логістикою значно краще. До того ж через Устеріки проходить відремонтована торік дорога державного значення Р-62 Криворівня — Чернівці».

Заступник голови тергромади Василь Пилипюк додає, що для добудови центру загалом витратили понад 18 млн грн. Залучили кошти з державного та місцевих бюджетів. Частину будівельних матеріалів та обладнання отримали завдяки участі в проекті «Зміцнення громадянської довіри» (UCBI II), що фінансується USAID (США).

«На спеціальній платформі «Дія центр» громадяни отримуватимуть онлайн-консультації з питань адміністративних послуг, безоплатну правову допомогу, здійснюватимуть банківські послуги та оплату комунальних послуг.

Мережа надання адмінпослуг в одному місці, без черг, без зайвих довідок — це, безумовно, крок уперед. За підтримки Міністерства цифрової трансформації у ЦНАПі створили спеціалізоване місце, яке дасть можливість громадянам отримати зручні та якісні державні сервіси», — підкреслив заступник сільського голови.

На урочисте відкриття установи, з дотриманням карантинних обмежень, завітали представники обласної влади, голови сусідніх територіальних громад і мешканці Устеріків, голова правління Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Довірак та виконавчий директор цієї організації Ігор Мельничук, виконавчий директор РВ АМУ Юрій Стефанчук, представник Всеукраїнської асоціації громад Юрій Івасюк.

«Створення сучасного ЦНАПу в  гірському селі свідчить про успіхи реформи децентралізації, яка надала можливість громадам розвиватися на благо людей, — акцентувала під час урочистостей голова ОДА Світлана Онищук.

— Це вже п’ятдесятий на Івано-Франківщині ЦНАП. Цьогоріч заплановано відкриття ще трьох».

Івано-Франківська область.