Підтримка України з боку США залишиться абсолютно непорушною щонайменше на наступні десять років». Про це заявив ЗМІ міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, перебуваючи з візитом у Вашингтоні. «У Хартії є низка положень щодо протидії російській агресії, які нам було принципово важливо зафіксувати. Це свідчить про абсолютну незворотність американської політики підтримки України у протидії російській агресії», — сказав міністр. 

Він нагадав: ще рік тому в українському суспільстві подеколи лунали побоювання, що американська сторона нібито може змінити свою політику не на користь України, але новий документ повністю розвіює всі ці страхи, повідомляє прес-служба МЗС. 

Учора у Вашингтоні відбулося засідання Комісії стратегічного партнерства Україна — США. Перед початком запланованих заходів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив ЗМІ, що на всіх зустрічах будуть три наскрізні теми. «Перша: безпека України, зокрема в контексті напруженості, яку ми бачимо на сході та в Білорусі. Друге: енергетична безпека України як невід’ємна складова більш широкого безпекового контексту. Будемо також обговорювати «Північний потік-2». Третє: економічний розвиток України, залучення американських інвестицій, більше торгівлі між нашими державами», — цитує міністра прес-служба МЗС.

Міністр наголосив, що цьогоріч між Україною і США відбувається безпрецедентна кількість контактів. Президенти неодноразово проводили телефонні та особисті переговори, а нинішня зустріч глави МЗС України з державним секретарем США вже четверта. 

Окрім того, програмою візиту очільника МЗС передбачено зустрічі в Пентагоні, Раді національної безпеки США, з експертними колами та американськими ЗМІ. А в засіданні Комісії взяли участь представники багатьох міністерств і відомств.

Слід зауважити, що підписання Хартії відбувається на тлі чергового стягування російських військ до кордонів України. Днями речник Пентагону Джон Кірбі зазначив, що в його міністерстві стежать за ситуацією. За словами Кірбі, глава Пентагону Ллойд Остін підтримує контакти з представниками військового керівництва високого рангу в Європі.

Дмитра Кулебу попросили прокоментувати ситуацію. «У нас немає розбіжностей зі США щодо оцінки безпекової ситуації довкола України. Є розбіжності в термінології, яка використовується протягом цього коментування. Одна справа — коли масово перекидаються війська. Це вже насторожує. Але це ще не є свідченням вирішальної стадії підготовки наступу», — прокоментував Дмитро Кулеба, повідомляє «Голос Америки». Міністр додав, що наразі розвідувальні органи України не бачать утворення наступальних формувань вздовж українського кордону. «Але це жодним чином не скасовує той факт, що вздовж нашого кордону Росія створила серйозне збройне напруження, і абсолютна більшість інфраструктури, яка була створена навесні цього року, залишилась там. І її в будь-який момент можна привести в дію і сформувати ці наступальні угруповання», — пояснив Дмитро Кулеба.

За словами міністра, Україна займає виважену позицію і не збирається вчиняти провокацій чи вдаватися до дій, які можуть слугувати виправданням для ескалації з боку Росії.

***
Тим часом група американських сенаторів виступила за внесення поправки до оборонного бюджету США на 2022 фінансовий рік, що передбачає санкції стосовно компанії-оператора газогону «Північний потік-2». Відповідне повідомлення оприлюднено цього тижня на сайті Комітету з закордонних справ Сенату США. Як зауважив один з ініціаторів поправок сенатор-республіканець Джим Ріш: «Відтоді, як адміністрація Байдена відмовилася запровадити обов’язкові санкції Конгресу щодо «Північного потоку-2» на початку цього року, Росія скоротила транзит газу через Україну і зосередила війська та військову техніку на українському кордоні». На переконання Ріша, доки адміністрація президента США Джо Байдена «продовжуватиме ігнорувати двопартійну волю Конгресу, ми продовжуватимемо просувати законодавство, яке захищає наших союзників та інтереси в Європі, й одночасно протидіятимемо проектам згубного впливу Кремля».