За інформацією МОЗ на ранок 10 листопада, в Україні за добу зафіксовано 23283 нові випадки зараження COVID-19, госпіталізовано 5696 осіб, померли 816 людей.
Проте в Національній академії наук припускають, що за останні два тижні в країні пік захворюваності на коронавірус пройдено. Про це свідчить динаміка кількості позитивних ПЛР-тестів — за 10 днів вона знизилися на 15 відсотків.

«Збільшення затримок у реєстрації нових випадків призвело до згладжування форми піку нових виявлень, але очікується початок зниження протягом одного тижня», — наголошується у прогнозі. При цьому в НАНУ вважають, що пікову смертність від наслідків коронавірусу та завантаженість лікарень ще не пройдено. Зростання летальних випадків може тривати ще майже тиждень.

А поки що в Києві система охорони здоров’я працює на межі можливостей, а ситуація з COVID-19 погіршується. Про це заявив учора на брифінгу голова КМДА Віталій Кличко.

«Щодня помирають десятки людей. Щодня — понад 1,5 тисячі нових хворих. Так довго тривати не може... І, на жаль, багато вірусних нігілістів розуміють це, тільки потрапивши в реанімацію. І потім звинувачують усіх, але не себе. Зауважу, що хоча Київ і є лідером з вакцинації в Україні, ми повинні мобілізуватись і показати, що можемо дати відповідь і захиститися від вірусу. Вакцина є. Пункти, де можна отримати щеплення, працюють. Ідіть і вакцинуйтесь!», — закликав він.

Кличко повідомив, що в місті стрімко зростає кількість хворих на коронавірус дітей. Тому наступного тижня учні столичних шкіл продовжать навчання в дистанційному режимі.

Тим часом МОЗ повідомляє: 91 відсоток госпіталізованих із COVID-19 за тиждень (1—7 листопада) не отримали жодної дози антиковідної вакцини. Та нагадує, що вакцинація запобігає важкому перебігу хвороби та рятує життя. Найкращий захист вибудовується через 14 днів після щеплення другою дозою, яку слід отримати в рекомендований інтервал. Цей інтервал становить для:

CoronaVac/Sinovac — 14—28 днів;
Comirnaty/Pfizer — 21—28 днів;
Moderna — 28 днів;
AstraZeneca — 4—12 тижнів.

«Якщо ви пропустили дату другого щеплення, зробіть це за першої нагоди. Друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується до повного курсу вакцинації. Ви зможете отримати зелений COVID-сертифікат та уникнути важкої хвороби», — йдеться у повідомленні прес-служби МОЗ.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, відомство відстежує, хто із сімейних лікарів допомагає кампанії з імунопрофілактики, а хто — ні. Мовляв, відповідні дані відображаються на дашборді Національної служби здоров’я України. Чиновник зазначив, що вже понад 78 відсотків українців уклали декларацію із сімейними лікарями.

До речі, нині це зробити, принаймні у столиці, доволі проблематично. Терапевти первинної ланки перенавантажені. Спроба знайти спеціаліста з позначкою «лікар приймає декларації» на сайті Helsi.me теж може виявитися квестом на везіння, бо, записавшись на прийом он-лайн, оф-лайн уже у кабінеті пацієнту повідомляють, що інформація не відповідає дійсності...