Секретар РНБО Олексій Данілов, Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Під головуванням Президента Володимира Зеленського та за участі Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому було проаналізовано ситуацію на державному кордоні з Білоруссю. Розгляду цього питання передувала нарада в Міністерстві оборони, в ході якої представники розвідувальних органів поінформували про події на білорусько-польському кордоні.
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, який доповідав з цього питання на засіданні РНБО, під час брифінгу повідомив, що Україна не виключає та готується до сценаріїв, які можна спостерігати на білорусько-польському кордоні.

«На найбільш уразливих ділянках кількість прикордонників буде збільшено вдвічі, а також МВС зміцнить захист кордону силами Національної гвардії та Національної поліції. Найближчим часом залучимо й підрозділи територіальної оборони, щоб перевірити, провести навчання та бути готовими до будь-якого розвитку подій. Ми не виключаємо, що й на кордоні з Україною спробують розвивати такий сценарій, як на кордоні Білорусі та Польщі. Реакція українських правоохоронців буде чіткою, жорсткою, коректною у межах закону, що регулює захист державних рубежів», — сказав Д. Монастирський.

Він також зазначив, що прикордонники, нацгвардійці та поліцейські нестимуть службу не лише на самому кордоні, але й у прикордонних районах, де діятимуть мобільні групи з виявлення можливого незаконного перетину кордону. За словами Д. Монастирського, наразі ситуація на кордоні з Білоруссю контрольована, а ДПСУ не зафіксувала появи груп незаконних мігрантів.

На засіданні РНБО також було заслухано звіт голови Служби безпеки України Івана Баканова щодо ситуації, пов’язаної із застосуванням обмежувальних заходів до контрабандистів. Під час брифінгу голова СБУ підкреслив, що системна боротьба з контрабандою вже дає відчутний економічний ефект, адже за результатами роботи спецслужби з початку 2021 року було донараховано майже 2 мільярди гривень митних платежів та сплачено 981 мільйон гривень до держбюджету. Він також звернув увагу, що внаслідок запровадження санкцій РНБО щодо головних контрабандистів було заблоковано їхні активи, а їхні підприємства припинили діяльність. Загалом під обмеження потрапили 22 фізичні та 146 юридичних осіб. «Це цілком виправдані кроки. Адже раніше було зафіксовано підозрілих, пов’язаних із відмиванням доходів, фінансових операцій на 938 мільйонів гривень», — сказав І. Баканов, додавши, що також було зупинено фінансові операції у 23 банках, обмежено право вчиняти нотаріальні дії щодо 104 об’єктів нерухомості, припинено видачу дозволів і ліцензій на ввезення та вивезення валютних цінностей. Голова СБУ також висловив думку, що для ефективнішої боротьби із цим явищем доцільно запровадити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів у великих розмірах та ввести «Електронну акцизну марку».

РНБО також ухвалила рішення про застосування санкцій щодо компаній, на які було оформлено три літаки, які раніше вже потрапили під дію обмежувальних заходів. За словами І. Баканова, на момент ухвалення попереднього санкційного рішення чотири повітряних судна перебували за межами нашої держави та лише одне —- в Україні. Це літак, яким користувався Віктор Медведчук і який не залишав територію нашої держави.

Члени РНБО заслухали інформацію міністра внутрішніх справ щодо дії застосованих проти кримінальних авторитетів і так званих «злодіїв у законі» санкцій. Д. Монастирський повідомив, що за рішенням РНБО санкції застосовані до понад 500 «злодіїв у законі». Зокрема, щодо 83 осіб скасовано дозвільні документи на перебування в Україні, 37 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності, та щодо 23 осіб триває документування злочинної діяльності або процедура видворення з України. Водночас міністр повідомив, що триває перевірка підстав включення кримінальних авторитетів до санкційних списків РНБО та виправлення неточностей, зокрема у паспортних даних, відомостях щодо громадянства, місця проживання тощо.

Ще одне питання, яке було розглянуто під час засідання РНБО, стосувалося реалізації підписаного нещодавно Закону «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». «Починається велика робота в цьому напрямі. Є робоча група, у складі якої кілька підрозділів. Окремо над своїми завданнями працює апарат РНБО, і окремо над своїми завданнями працює уряд. Групу в Кабінеті Міністрів очолив міністр юстиції Денис Малюська», — повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Також О. Данілов, відповідаючи на запитання журналістів щодо можливих віялових відключень електроенергії, заявив, що Радбез не може давати таких розпоряджень. «У нас є два рішення РНБО, що стосуються енергетичного комплексу, є протокольне доручення, яке було розглянуто на попередньому засіданні. Усі ці документи є публічними. Там все прописано, що має робити Кабінет Міністрів», — сказав він, зауваживши, що не можна виключати використання Росією енергетичного тероризму щодо нашої країни. За його словами, в такому разі «дуже швидко, жорстко та відповідно до інтересів нашої країни» будуть прийняті необхідні рішення.

Фото: Офіс Президента України (Фейсбук).