В документі, зокрема, йдеться, що США продовжуватимуть запобігати зовнішній прямій та «гібридній» агресії проти України і мають намір притягнути Росію до відповідальності за порушення міжнародного права, в тому числі за окупацію Криму.

Наголошено, що Вашингтон та Київ готові працювати з союзниками по Чорноморському регіону, щоб «забезпечувати свободу судноплавства, протистояти зовнішнім загрозам і викликам у всіх сферах». Окрім того, США підтримуватимуть зусилля України стати енергетично незалежною, «декарбонізувати» свою економіку, скоротити держрегулювання енергетичної галузі, диверсифікувати джерела постачання енергії та інтегруватися в енергосистему Європи. Також у документі зазначено, що дві країни прагнуть продовжити співпрацю у дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях.

Під час прес-конференції, що відбулася після підписання Хартії, держсекретар Ентоні Блінкен (на знімку праворуч) заявив, що Сполучені Штати стурбовані маневрами російських військ біля кордону України. «Ми стурбовані тим, що Росія може зробити серйозну помилку, спробувавши повторити те, що зробила ще в 2014 році, коли вона зосередила сили вздовж кордону, перейшла на суверенну українську територію і брехливо заявила, що це було спровоковано», — сказав він.

«Найкращий спосіб стримати агресивну Росію — це дати Кремлю зрозуміти, що Україна сильна та має сильних союзників, які не залишать її сам-на-сам з агресором. Саме такий сигнал ми надіслали сьогодні Москві», — заявив під час брифінгу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (на знімку ліворуч). «Ми вдячні американським партнерам за готовність надалі розширювати безпекову та оборонну взаємодію з Україною», — сказав міністр і нагадав, що підписання нової Хартії відбувається на тлі агресивних дій Росії поряд з українським кордоном, в Білорусі та на тлі подальшої мілітаризації РФ тимчасово окупованого Криму, повідомляє прес-служба МЗС України.

«Агресія Росії проти України закінчиться тоді, коли місце України як невід’ємної частини Заходу буде інституалізоване та не буде піддаватися сумніву. Сьогодні ми зробили важливий крок у цьому напрямі та підписали нову Хартію стратегічного партнерства Україна — США, яка дозволить Україні та США ще ефективніше протистояти спільним викликам», — заявив міністр.

Фото з сайту МЗС України.