Захід, який організували Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Міністерство розвитку громад та територій України, Донецька, Луганська, Львівська обласні державні адміністрації за сприяння та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», відбувався у двох локаціях — у київській та східній, краматорській, студіях та із залученням спікерів із різних регіонів, у тому числі й прифронтових територій.

Олександр Корнієнко, зачепивши питання закріплення децентралізаційних змін в Основному Законі, повідомив, що нині підходить до завершення їх обговорення на рівні Асоціацій місцевих органів влади. Далі з напрацьованими змінами працюватиме робоча група, яка буде утворена комітетами з питань правової політики та місцевого самоврядування. Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради наголосив на важливості початку парламентського діалогу для пошуку 300 голосів, необхідних для ухвалення конституційних змін. «Ми розуміємо, що питання стосовно зміни Конституції часто політизується, тому хотіли б спробувати паралельно з тим, як буде зареєстровано текст і спрямовано до Конституційного Суду (для цього потрібно 226 голосів), проводити парламентський діалог. Він не буде швидким, але його потрібно розпочати, щоб переконувати колег з опозиційних фракцій, що децентралізація не є політичним процесом, це те, що турбує кожну людину», — сказав він.

Внесення змін до Конституції у частині децентралізації влади стане одним із найголовніших завдань на наступний рік. Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко. Після цього, за його словами, потрібно прийняти й нову редакцію закону про місцеве самоврядування. У планах комітету на наступний рік також опрацювання законопроектів про агломерації та про гірські території. «Це ті ключові законодавчі ініціативи, за реалізацію яких сподіваюсь відзвітувати на наступному форумі», — зауважив А. Клочко.

На думку міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, більшість здобутків, які обговорюються під час форуму, — це результат співпраці народних депутатів, Мінрегіону, місцевого самоврядування та міжнародних партнерів. Також він подякував своїм попередникам за їхній внесок у децентралізацію, адже триває вона вже не перший рік.

Водночас голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай висловив упевненість, що нас чекає ще одна хвиля укрупнення наявних громад: «Створеним громадам передали повноваження, фінанси. Вони майже повністю самостійні. Громади вже прожили рік у нових умовах. Але, спілкуючись із головами ОТГ, можу констатувати: маленькі громади іноді відчувають і проговорюють, що потрібно об’єднуватись. Бо часом не вистачає власних фінансових можливостей, фахових кадрів. Але я б не говорив, що це проблема. Це, швидше, еволюція».

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, зауваживши, що нині децентралізація тісно вбудовується в ландшафт нашої країни, привітав Україну із завершенням її першого етапу. Водночас він запевнив: «ЄС готовий об’єднати зусилля з РЄ з надання найкращих порад для забезпечення та підтримки реформи. Для того, щоб забезпечити хорошу репутацію одній із ключових реформ — децентралізації».