Саме перша заступниця Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич (на знімку в центрі) із численними авторитетними співорганізаторами ініціювала міжнародну наукову конференцію «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини». Вона нещодавно відбулася на Волині. Учасники конференції мали змогу обговорити сучасні науково-практичні тренди в дослідженнях історико-культурної спадщини Волині.

Участь у заході взяли також народні депутати України Соломія Бобровська, Ігор Гузь, В’ячеслав Рубльов, державний секретар Міністерства освіти і науки України Сергій Захарін, Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Павел Овуд, керівники волинських університетів, науковці, архітектори, музейники та реставратори.

Напередодні Олицький замок включили в бюджетне фінансування в рамках програми «Велика реставрація» і вже виділили перші 10 мільйонів гривень.

«Це початок грандіозного проекту, який перетворить селище Олику на міжнародний історико-культурний центр», — за-значив голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Нащадок князя Радзивілла Мацей Радзивілл надіслав листа до наукової конференції.

«Уся родина Радзивіллів рада рішенню влади про відновлення замку в Олиці. Олика — це важлива культурна спадщина вашої країни. Олицький замок може стати перлиною туризму Волині та України», — зазначив Мацей Радзивілл.

І справді, Олика на це заслуговує, бо її історія є величною та унікальною. Про це засвідчили численні наукові розвідки провідних європейських вчених, серед яких найбільше запам’ятались доповіді науковців Сергія Панишка, директорки обласного краєзнавчого музею Оксани Важатко, дослідниці Тетяни Яцечко-Блаженко та інших. Адже поблизу Олики, як свідчать історики, відбулося ще й велике протистояння двох претендентів на київський престол — князів Ізяслава Мстиславовича та Юрія Долгорукого, внаслідок якого військо майбутнього засновника Москви відступило. А люди Волині, які обороняли рідну землю, зробили великий цивілізаційний вибір, увійшовши в подальшому до Великого князівства Литовського, що сприяло наданню Олиці, яка на той час була знаним та великим містом, — Магдебурзького права.

А розпочалося відродження Олики з дієвої любові до рідного краю тутешнього жителя Віктора Жовтянського, який і наукові вершини встиг підкорити, і державним секретарем Держкомітету з енергозбереження по-
працювати. Після виходу на пенсію він потрапив на депутатський прийом до Ірини Констанкевич, яка й дала старт відродженню Олики, підтримавши його пропозиції ще у 2016 році.

Передувало цьому і створення нового міжфракційного об’єднання «Велика Волинь» із 20 народних депутатів, яке очолили членкиня депутатської групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич та народний депутат від «Слуги народу» Сергій Аліксійчук. МФО «Велика Волинь» активно сприяло включенню реставрації Олицького замку в бюджетне фінансування, на яке в подальшому планується витратити ще сотні мільйонів гривень.

Саме це дасть змогу перетворити Олику на європейську туристичну Мекку, адже рід князів Радзивіллів, яким багато поколінь належав цей замок, був знаним не тільки в Європі, а й за океаном. Про це пише у своїй книжці головний редактор обласного видання «Волинська газета» Володимир Данилюк, який зауважив, що як «щойно обраний секретарем НСЖУ використаю всі можливості для популяризації синьоокої Великої Волині. І, зокрема, Луцького та Олицького замків. У приміщенні останнього директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко запропонувала, щоб такі міжнародні наукові конференції стали щорічними, як стали ними визнані у світі міжнародні зібрання вчених із питань дослідження стародавніх волинських ікон».

Народна депутатка Ірина Констанкевич зазначила: «Олика — родзинка української та польської культурної спадщини. Те, що нам вдалося зібрати науковців, музейників, істориків, реставраторів навколо ідеї відродження Олики, — це спільна справа всіх гілок влади, міжнародних партнерів, Посольства Республіки Польща, двох волинських університетів та Волинського краєзнавчого музею.

Реставрація замку в Олиці викликала в багатьох скептицизм, адже історико-культурних пам’яток у критичному стані в Україні чимало. А державний бюджет вкрай обмежений, якщо говорити про видатки на культуру.

Олиці неймовірно пощастило, що вона має таке велике коло шанувальників, патріотів містечка, залюблених у неї, і просто небайдужих людей. Я, як народний депутат, долучилася до цієї роботи в 2016 році, паралельно працювали депутати обласної ради під головуванням тоді Ігоря Палиці, далі продовжили Ірина Вахович, Григорій Недопад. Величезну роботу з підготовки документації здійснила обласна державна адміністрація і подала належні документи, які перемогли в конкурсі.

Це все частини одного механізму, без якого перемогти у відборі на проект «Велика реставрація» було б неможливо. Те, що Олицький замок включено до програми «Велика реставрація» за кошти державного бюджету, є спільною перемогою всієї нашої волинської команди. Кожен у свій час і на своєму місці добре виконував свою роботу з глибоким розумінням необхідності посилювати, розвивати потенціал Волині через туристичну інфраструктуру. Ми не лише розуміли цінність цієї історико-культурної пам’ятки як туристичного магніту для Великої Волині (власне, Волинь, Рівненщина), а й було бачення геополітичного європейського контексту. Адже зручне географічне, логістичне розташування поблизу кордону головно сприятиме транскордонному, міжнародному співробітництву. Історію ми шануємо, та найперше думаємо про майбутнє, яке потрібно будувати вже і зараз».

«Лише спільна робота заради важливої загальної справи, а Олика — це те, що було до нас, і наше призначення — зберегти її як витвір людського генію», — підсумувала парламентарій.