На знімку: учасники наради відповідають на запитання журналістів.

На ній керівники силових структур держави обговорили план дій на випадок ескалації конфлікту, пов’язаного з нелегальними мігрантами на польсько-білоруському кордоні.

Ситуація з нелегальними мігрантами, яка виникла на кордоні Білорусі і Польщі, викликає серйозне занепокоєння. Про це йшлося 14 листопада на нараді силових структур у Луцьку. Мігранти не припиняють спроб прорватися через кордон.

Усе це відбувається відносно недалеко від території України, а саме — Волинської області. Є ймовірність, що некеровані натовпи мігрантів можуть попрямувати в Україну, оскільки не зможуть напряму потрапити в ЄС, тож спробують зробити це в обхід.

У зв’язку з міграційною кризою на польсько-білоруському кордоні Україна посилила свої рубежі з Білоруссю. Їх додатково охоронятимуть майже 8,5 тисячі військовослужбовців та поліцейських.

«Імовірність такого розвитку подій існує, і тому, щоб звести її до нуля, ми якраз і відпрацьовуємо дії. До обговорюваного плану дій залучені не тільки силові структури, а й органи місцевого самоврядування, всі наші міністерства й відомства. Прийнято рішення щодо збільшення спроможності прикордонних військ. Це буде потужна відповідь», — зауважив секретар РНБО Олексій Данілов.

«Нині здійснюється концентрація зусиль для протидії цій загрозі. Зокрема, задіяні всі структури МВС, відбувається взаємодія зі ЗСУ, силами територіальної оборони, громадськими об’єднаннями. Ключовим завданням сьогодні є забезпечення мобільних сил реагування в разі загострення ситуації та можливих провокацій. На тих ділянках, де можлива масова присутність мігрантів, будуть розташовані тимчасові споруди. Наразі тривають підготовчі роботи, вже визначено місця дислокації силовиків, передбачена взаємодія з іншими підрозділами тероборони, громадськими формуваннями», — доповів міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

У МВС також заявляють: якщо ситуація загостриться, то в прикордонних областях можуть запровадити надзвичайний стан.

Поки що мігранти не планують йти в бік України. Однак це не привід розслаблятися, бо ситуація може змінитися — неодноразово наголошувалося на нараді.

«Це добре підготована та спланована спецоперація білоруських і російських спецслужб з метою тиску на країни ЄС. Відповідно, планів і намірів перенаправляти рух мігрантів в Україну вони не мали. Водночас можуть змінитися погодні умови, серед мігрантів загостриться ситуація з ковідом, відповідно, люди почнуть неконтрольовано пересуватися в інший бік. Усе, що відбувається сьогодні, — це заради того, аби унеможливити такий сценарій, якщо ситуація в Білорусі вийде з-під контролю. Наразі хочу заспокоїти, що ми не фіксуємо намірів мігрантів іти в бік України, але готуємось до будь-яких сценаріїв», — заявив голова СБУ Іван Баканов.

«Нинішня міграційна криза — це елемент гібридної війни проти країн Заходу та України, і це інспіровано саме з Російської Федерації. Першочергово — це стрес-тест для литовської і польської сторони, а вже у третю чергу — для України», — вважає міністр оборони Олексій Резніков.

На нараді виступив також Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкій. Він переконаний, що здійснюється «гібридна операція союзної держави, що має характер міграційної атаки, де мігранти є одночасно і зброєю, і жертвою». Посол поінформував присутніх про етапи та динаміку цієї спецоперації та заходи реагування польської сторони.

Нарада в Луцьку показала, що в Україні серйозно занепокоєні ситуацією з мігрантами на польсько-білоруському кордоні й роблять все, аби не допусти їх прориву на територію країн ЄС. До білорусько-українського кордону починають стягувати додаткові сили силовиків, готуються встановлювати тимчасові споруди. Для цього прикордонники вже звернулися по допомогу до органів місцевого самоврядування з проханням допомогти із закупівлею колючого дроту, опор, стовпів та матеріалів для огороджувальних конструкцій. Вирішується питання щодо розміщення особового складу Нацгвардії, поліції, прикордонників у місцях дислокації.

Волинська область.

Фото з соціальних мереж.