Про це вчора заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час спільної прес-конференції у Брюсселі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Більше того, за словами генсека, своїми попередніми діями на Донбасі та в Криму Росія довела, що готова використати зброю. Тому, на його думку, ескалацію конфлікту необхідно попередити, а не чекати нового витка протистояння. Утім, якими саме засобами НАТО може стримати російських військових, Єнс Столтенберг не уточнив. Він лише зазначив, що після подій 2014 року Альянс збільшив свою присутність у Балканському регіоні. «Але зроблено це для захисту, а не загрози Росії», — підкреслив він.

У свою чергу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив: «Російські військові маневри, енергетична криза в Європі та міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею і Литвою мають розглядатися в єдиному комплексі як елементи гібридної війни Росії проти Європи та євроатлантичної спільноти». «Україна завжди була та залишається відданою миру, справедливості та безпеці в регіоні. Ми готові разом захищати ці фундаментальні для України та євроатлантичної спільноти принципи», — заявив Дмитро Кулеба на спільній прес-конференції з Єнсом Столтенбергом (на знімку).

Міністр наголосив, що Україна вже сьогодні консолідує партнерів задля протидії гібридній агресії РФ. Він нагадав, що Росія не відвела військове обладнання та більшу частину військ, які вона стягнула до кордонів нашої держави навесні.

«Нині ми спостерігаємо радше не стягування військ як таке, бо Росія ніколи повністю і не відводила військову армаду, яку вона стягнула до кордонів України навесні. Те, що відбувається нині, це радше демонстрація, що Росія готова задіяти накопичені війська та обладнання, а керівництво РФ розглядає різні можливості, серед яких також і потенційне військове вторгнення в Україну», — пояснив міністр.

Водночас Дмитро Кулеба підкреслив, що Україна високо цінує непохитну солідарність НАТО: «Під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО ми приділили особливу увагу зміцненню оборонних спроможностей України».

Міністр окремо закликав до тіснішої співпраці держав — членів НАТО та партнерів Альянсу, включно з Україною, у Чорному морі.

Іншою важливою складовою візиту очільника українського МЗС до Брюсселя стала підготовка до саміту «Східного партнерства», який відбудеться 15 грудня. Зокрема, Дмитро Кулеба провів зустріч з міністрами закордонних справ Грузії та Молдови. «Ми будемо наполягати на диференційованому підході ЄС до європейської інтеграції сусідів. Хто робить більше і прагне більшого, має отримувати більше», — висловився він з приводу амбіцій Асоційованого тріо України, Грузії та Молдови.

Він також провів зустрічі з міністрами закордонних справ Німеччини та Франції, Іспанії та Австрії; мав перемовини з чинною головою ОБСЄ Анн Лінде. А напередодні візиту до Брюсселя Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з високим представником Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем. Під час цієї розмови, а також тих, що відбулися учора в столиці ЄС, головною темою стала безпекова ситуація на Донбасі, в Криму та вздовж українських кордонів.

«Безпека країни та громадян, протидія російській агресії, зміцнення відносин зі стратегічними партнерами — все це пріоритетні завдання Стратегії зовнішньополітичної діяльності України», — підсумував своє завдання стосовно візиту до Брюсселя Дмитро Кулеба. Проте, чи почує європейська дипломатія український сигнал SOS, покаже найближчий час.

Стоп-кадр з відео зі сторінки МЗС України у Фейсбуці.