Степан Чернявський, Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Андрій Мотовиловець.

Під час години запитань до уряду, яка відбудеться цього тижня, народні депутати заслухають інформацію про стан охорони державного кордону України з Республікою Білорусь та протидію потенційним загрозам. Таке рішення прийняли на Погоджувальній раді з огляду на те, що це питання порушували фактично всі представники парламентських фракцій та груп.

Так, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зауважив, що ситуація, яка розгорнулася на кордоні з Білоруссю — це продовження гібридної війни Росії з нашою країною та Європейським Союзом. «Я мав спілкування з лідерами фракцій та Прем’єр-міністром, — повідомив глава парламенту. — Було поставлено всі питання щодо недоторканності українського кордону. Тому прошу уряд у разі виникнення якихось питань чи ситуацій, щодо яких необхідне буде прийняття оперативних рішень Верховної Ради, невідкладно інформувати про це».

Очільник законодавчого органу влади поінформував, що відповідно до ухваленої постанови підписав розпорядження про деякі заходи із попередження поширення гострої респіраторної хвороби, яким вводяться певні обмеження щодо доступу до адміністративних будівель Верховної Ради. «Ми домовилися з вами, що ці правила будуть єдиними для всіх — для народних депутатів, для їхніх помічників і для журналістів та відвідувачів парламенту», — зауважив Р. Стефанчук. Отож, для того, щоб потрапити в парламент, відтепер необхідно буде мати підтвердження факту вакцинації або довідку про недавно перенесену хворобу, або ж ПЛР-тест, чи тест на антитіла. Для тих, хто відмовився від вакцинації, організовано можливість складання експрес-тесту, який проводитиметься за кошти осіб, які за ними звертаються, підкреслив Р. Стефанчук.

Голова Верховної Ради повідомив, що минулого тижня відбулася зустріч, яка стосується укладення меморандуму з нашими міжнародними партнерами. Йшлося про створення дослідницького аналітичного центру, відновлення парламентської бібліотеки, супровід фундаментальних законопроектів, необхідних для нормальної щоденної діяльності Верховної Ради та суспільства. Цього тижня буде утворено робочу групу з вдосконалення положень Регламенту Верховної Ради, яку очолить Олександр Корнієнко. «Маємо разом пропрацювати Регламент на предмет того, про що ми завжди говорили — він має стати системою процедур, кожна функція Верховної Ради має бути забезпечена відповідними нормами, а положення Регламенту мають бути передумовою для трансформації парламенту в цілому», — зауважив Р. Стефанчук.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко наголосив, що на часі ухвалення змін до закону про публічні закупівлі, який дозволять будувати кисневі станції за пришвидшеною процедурою. Він також подякував урядовцям та народним депутатам за те, що вже почали працювати над механізмами допомоги представникам бізнесу, який постраждав від цієї хвилі пандемії. Нікуди не діваються із порядку денного і енергетичні питання, наголосив Перший заступник глави парламенту. Поки що Верховна Рада може впливати на ситуацію тільки в якості контролюючого та інформаційного органу, зауважив він і звернувся з пропозицією «інтенсифікувати процес заслуховування представників міністерства на профільному комітеті із завданням інформувати парламент із приводу того, що відбувається в енергетиці». Цього тижня на порядку денному багато законопроектів, зауважив парламентарій і припустив, що в четвер можна очікувати і позачергового засідання з фінансових питань.

Юрій Бойко, Петро Порошенко, Віктор Бондар, Олег Кулініч.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк привітала своїх колег із тим, що віднині вони працюють в умовах, рівних з усіма громадянами. «Це не є якесь ноу-хау — це дійсно практика будь-якого європейського парламенту, — запевнила вона. — Зокрема, подібні правила існують, наприклад, у сеймі Латвії. І там встановлено ще більш жорсткі вимоги для парламентаріїв, аніж у Верховній Раді. Без ковід-сертифіката вони не можуть працювати навіть на віддаленій роботі». О. Кондратюк закликала представників місцевої влади також адаптовуватися до роботи навіть у червоних зонах. У цьому контексті вона звернула увагу на ситуацію, в якій навіть за умови стовідсоткового щеплення працівників навчальних закладів діти змушені навчатися онлайн. Мовляв, місцеві ради намагаються економити на опаленні тощо. «Діти повинні повернутися до навчання, а батьки отримати можливість працювати», — резюмувала політик.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець поінформував, що Верховна Рада має намір розглянути закон про критичну інфраструктуру, про адміністративну процедуру, зміни до закону про судоустрій та статус суддів, закон про медіацію тощо. Також народні депутати повноцінно «запустять» Бюро економічної безпеки, а також розглянуть ресурсний законопроект № 5600, запевнив він. А в четвер мають намір розглянути законопроект № 6297, який спрямовує три мільярди гривень із державного бюджету на підтримку бізнесу в період карантину. А. Мотовиловець також попросив включити до порядку денного цього тижня документ № 6060, який стосується передачі об’єкту прав державної власності щодо підприємств водопровідно-каналізаційного господарства. За словами народного депутата, це дозволить забезпечити 300 тисяч мешканців західного Донбасу питною водою.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко зауважив, що в порядку денному на цей тиждень більше сотні законопроектів. Майже всі вони свідчать про відстороненість парламенту від реального життя в країні. Відтак він пропонує невідкладно створити антикризовий штаб зі стабілізації енергетичної ситуації в країні. А також поновити державне регулювання цін на товари першої необхідності. «Лише вирішивши питання, які турбують людей, ми отримаємо право називатися народними обранцями», — резюмував Ю. Бойко.

На думку співголови фракції «Європейська солідарність» Петра Порошенка, безумовно, найбільш тривожною нині є ситуація на кордонах нашої країни. Він зауважив, що Офіс Президента протягом двох тижнів заперечував інформацію американських джерел про перекидання російських танкових сил у бік нашого кордону і називав її поширення «інструментом пропагандистського тиску». Лише цими вихідними наша сторона визнала, що загроза від російських військ існує. П. Порошенко наголосив на тому, що вимагає зустрічі керівників фракцій з Президентом, щоб обговорити питання загроз національній безпеці, енергетичну кризу, а також кризу в економічному секторі та ситуацію з поширенням COVID-19.

Очільниця фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко підтримала пропозицію проведення закритої зустріч голів фракцій з Президентом. Країна практично перед загрозою війни, а влада робить вигляд, що нічого не відбувається, наголосила вона. На тлі такої загрози кілька днів тому уряд ліквідував Академію з підготовки фахівців для зовнішньої розвідки, повідомила політик.

Від фракції «Голос» виступили одразу два представники. Ярослав Железняк зауважив, що підприємці нині змушені виживати, тому потрібно надати їм всіляку можливу підтримку, а не скорочувати пільги за рахунок фінансування будівництва. А Олександра Устінова запропонувала запросити міністра внутрішніх справ та міністра оборони до сесійної зали для того, щоб вони виступили з доповіддю, і народні депутати реально зрозуміли, яка нині ситуація відбувається на кордоні.

Співголова групи «За майбутнє» Віктор Бондар закликав терміново виносити на голосування законопроект, який даcть можливість Укргідроенерго у найближчий час збудувати третю чергу Дністровської ГЕС і модернізувати більше двох десятків компресорних станцій. А також звернув увагу на ситуацію на залізниці, де зношено майже 70 відсотків комунікацій. Забирати гроші в цієї галузі протягом наступного року — це злочин, каже народний депутат. Він також закликав організувати в парламенті ТСК, яка дасть відповідь на запитання, що все-таки сталося із Антоном Поляковим.

Олег Кулініч від групи «Довіра» звернув увагу на те, що досі не всі бюджетні установи уклали договори із «Нафтогазом». Йдеться майже про 30 відсотків таких установ, а це опалення в садочках та школах тощо. У катастрофічному стані перебувають прилади резервного живлення в лікарнях, наголосив парламентарій. Він також підкреслив необхідність ухвалити законопроект № 5289, який передбачає спрощення закупівель для об’єднаних територіальних громад.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.