Водночас в апараті щеплено 93% працівників, народних депутатів — 83%. На цьому під час брифінгу наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, нагадавши, що відтепер встановлено єдині правила доступу до будівлі Верховної Ради для народних депутатів, їхніх помічників, журналістів, членів апарату та відвідувачів законодавчого органу.

Торкнувшись ситуації на україно-білоруському кордоні, Руслан Стефанчук зауважив, що це питання він обговорював із міністром внутрішніх справ, а ще воно розглядалося під час останнього засідання РНБО. Крім того, про це йшлося на новому форматі спілкування керівників фракцій з Прем’єр-міністром. Такі наради за участі прем’єра, за словами глави парламенту, відтепер проводитимуть раз на місяць.

Зосередившись на питаннях порядку денного, які планується розглянути цього пленарного тижня, Руслан Стефанчук зауважив, що обговорюватиметься низка важливих питань, зокрема, законопроект № 5600. «Це так званий ресурсний законопроект, який потрібно проголосувати перед тим, як за тиждень ми будемо голосувати бюджет. Це потрібно, щоб було розуміння звідки братимуться ресурси на наповнення кошторису. Крім того, у порядку денному низка важливих євроінтеграційних законопроектів, зокрема, про медіацію, адміністративну процедуру, зміни до бюджету», — розповів Голова Верховної Ради.

Крім того, наступного тижня, за його словами, парламент може вперше проголосувати за основу важливий і системний законопроект — про правотворчу діяльність: «Цим законопроектом будуть запропоновані єдині правила здійснення правотворчої діяльності для всіх суб’єктів правотворчості в Україні. Тобто, ми відійдемо від принципу неврегульованості та неправомірності, і в плані нормативно-правових актів будемо будувати свою діяльність на плануванні, підвищенні якості, а також моніторингу за якістю нормативно-правових актів. Досягли вони своєї мети чи ні».

Водночас, відповідаючи на запитання щодо закупки апаратом парламенту 18 нових машин для народних депутатів на суму 18 млн грн, Руслан Стефанчук зауважив: питання закупок, які здійснюються у Верховній Раді, залишається для нього великою таємницею. «Станом на сьогодні до виконання своїх обов’язків приступив обраний Верховною Радою керівник апарату Вячеслав Штучний. Сьогодні на ранковій нараді я дав йому доручення розібратися з усіма закупками. Але ви ж розумієте, що закупка — це не один день. Це місяці, бо відбуваються тендерні процедури. Але ми маємо навести тут лад: що купувалося, чому. Для мене є один пріоритет і розуміння — будь-який об’єкт, закріплений за Верховною Радою, може бути відчужений від неї, переданий лише за рішенням Верховної Ради. Тому ми будемо виходити виключно з цього. Наскільки я розумію, буде проведено аудит всієї цієї діяльності. Думаю, що отримана інформація буде відкритою і доступною», — констатував Руслан Стефанчук.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.