Чи можна вогонь здолати вогнем? Точніше — гранатометним вогнем із використанням гранат, споряджених рідким азотом або вуглекислотою?

Гадаєте вигадка? Ні! У цьому переконує інженер і винахідник із гірського райцентру Рахів Анатолій Шевчук. Він може прочитати лекцію про свої візії боротьби з локальними пожежами.

Інженер доводить: наявні дані свідчать, що на території України існує проблема, пов’язана з виникненням пожеж у містах і селах. А вогняна стихія призводить, як відомо, до значної шкоди і загибелі людей. На жаль, сумна статистика свідчить: число загиблих в Україні осіб унаслідок займань у рази перевищує ці значення у таких європейських країнах, як Польща, Франція, Іспанія, Італія. Ці держави за кількістю населення можна прирівняти до нас.

Отже, домінуючими причинами, які пов’язані з виникненням пожеж (за даними рятувальної служби України), є: необережне поводження з вогнем — 35,7% (у тому числі необережність при курінні цигарок — 20,4%); підпали — 23,8%; порушення правил експлуатації печей — 8,4%, порушення правил експлуатації електрообладнання — 35%.

Звичайно, що перелічене завдає величезної матеріальної і моральної шкоди суспільству і здоров’ю громадян. Тож закарпатський винахідник Анатолій Шевчук переймається цими проблемами. Тому й запропонував оригінальне технічне вирішення, в основу якого закладено спосіб пожежогасіння, який має унікальну функцію високої мобільності та ефективності. Тобто уможливлює і упередження, і достатній вплив на джерело пожежі.

Визначальним чинником застосування цього методу є також його висока екологічність і, як наслідок, — мінімізація впливу на довкілля та людину.

— Наявні всі інші сучасні методи повною мірою такого не передбачають, — каже А. Шевчук. — А це водночас обмежує їхнє ефективне застосування, хоча вони також можуть бути задіяні разом із цим способом.

Винахідник упевнений, що нарешті з’явився унікальний та, можливо, реальний шанс ефективно захистити середовище перебування людини і саму людину від локальних пожеж.

У чому ж полягає суть інновації?

Граната, заряджена рідким азотом або вуглекислотою, цілеспрямовано діє на палаючий об’єкт як охолоджуючий засіб, так і як джерело інертного середовища.

Додатково можуть застосовувати гранатомет за допомогою безпілотника або в пересувному (мобільному) виконанні.

Також передбачений спрощений варіант — будовою подібний коктейлю Молотова.

Спосіб може використовуватися як засіб пожежогасіння в окремих приміщеннях, будівлях, складах, контейнерах та інших нерухомих або рухомих об’єктах чи у важкодоступних і віддалених місцях та з обмеженим водним ресурсом.

На свій винахід Анатолій Шевчук отримав відповідний патент. Тепер справа — за інвесторами та владою, які б допомогли винахіднику втілити його ідеї у життя.

Одночасно він готовий надати відповідним зацікавленим сторонам, фахівцям та громадськості більш розлогу інформацію про цю корисну модель.

Також сподівається, що в найближчому майбутньому завдяки застосуванню цієї конструкції буде покращено якість нашого з вами життя і загалом середовища, в якому існує людина.

Рахів

Закарпатської області.