На знімку: тим часом на білорусько-польський кордон прибувають нові мігранти.

У центрі уваги — кількатисячний тимчасовий табір на білоруській частині прикордонного пункту пропуску «Брузги — Кузниця Білостоцька».

Коли верстався номер, польські служби транслювали відеозапис із зображеннями нової атаки мігрантів на польський кордон. У силовиків летіло каміння, дерев’яні кілки, шматки  будівельних матеріалів, мігранти використовували навіть шумові гранати та сльозогінний газ. Проте поляки тримали лінію і були змушені застосувати машини з водометами та сльозогінний газ.

Уряд Польщі зі свого боку ініціює внесення змін до закону «Про охорону державного кордону». Серед нових повноважень, які отримають прикордонники, якщо законопроект ухвалять, буде, зокрема, право застосування «наплічних газометів із нейтралізуючими субстанціями». При цьому комендант прикордонного загону матиме право дозволяти перебування на охоплених забороною територіях інших осіб, зокрема журналістів, які не могли там перебувати в період дії надзвичайного стану.

Тим часом Білий дім закликав Росію вплинути на режим Олександра Лукашенка у питанні міграційної кризи на кордоні з Білоруссю. Про це повідомила речниця президента США, додавши, що Вашингтон консультується з союзниками у справі дальших санкцій проти Білорусі. Про приєднання до євросоюзівських санкцій проти режиму Лукашенка повідомила глава МЗС Норвегії. Британський прем’єр Борис Джонсон заявив про солідарність Лондона з Польщею та іншими країнами регіону.

Однак у багатьох поляків викликали здивування дії канцлерки ФРН Ангели Меркель, яка без участі зацікавлених країн вдалася до телефонних розмов із Олександром Лукашенком, обговорюючи питання «гуманітарної допомоги для біженців і мігрантів», та «узгодила продовження співпраці з цих питань». Не менш скептично поставились у Варшаві також до  телефонних переговорів з Володимиром Путіним, проведених у понеділок президентом Франції Еммануелем Макроном.

Про підтвердження «контрпродуктивності цих дій», на переконання аналітиків, свідчать хоча б подальші заяви Лукашенка, який, наприклад, шантажує Берлін «відправкою мігрантів літаками «Белавіа» до Мюнхена», якщо «поляки не дадуть гуманітарного коридору».

Водночас Єврокомісія отримала необхідні погодження для призначення 25 мільйонів євро на охорону кордону з Білоруссю на 2022 рік. Щоправда, всупереч очікуванням, ЄК застерегла, що вони не можуть бути призначені на будівництво фізичних бар’єрів, муру чи встановлення колючого дроту. Якщо не буде додаткових узгоджень і не вдасться подолати відмінності у підходах, виділені кошти можна буде призначити виключно на зміцнення інфраструктури, систему моніторингу та оснащення, наприклад, оптоелектронні системи, тепловізори й БПЛА, а також спецавтомобілі.

Фото зі сторінки Міноборони РП у Твіттері.