Про відзначення цієї знаменної події на державному рівні йшлося на черговій сесії Івано-Франківської обласної ради. Депутати прийняли звернення до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради щодо гідного святкування 80-річчя УПА.

В обговоренні цього питання взяла участь і народна депутатка від одномандатного виборчого округу № 84 Оксана Савчук (на знімку за трибуною), котра виступила з відповідною законодавчою ініціативою. Проект постанови Верховної Ради від 1 липня поточного року «Про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії» розглядатимуть у парламенті цього тижня.

«Очікую, що такі звернення від облрад Прикарпаття, Тернополя, Закарпаття, Львова та інших обласних, районних та міських рад зможуть пришвидшити розгляд цього документа в парламенті, — акцентувала Оксана Савчук. — Постанова передбачає матеріальну підтримку учасників визвольного руху, проведення круглих столів, конференцій, випуск книжок та навчальних фільмів про учасників УПА, впорядкування місць поховань за кордоном, а найголовніше — повернення звання Героїв України Степану Бандері, Роману Шухевичу та надання звання Героя Тарасу Бульбі Боровцю».

У проекті цієї постанови № 5721 про відзначення на державному рівні 80-річчя створення Української Повстанської Армії йдеться про збройну боротьбу бойових загонів УПА проти окупаційних режимів. Армія продовжила прагнення нашого народу до відновлення державної незалежності України та опору іноземному пануванню, започатковане в роки Української революції 1917—1921 років, Українською Військовою Організацією (УВО) та Організацією Українських Націоналістів (ОУН).

«Воїни Української Повстанської Армії Законом «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» визнані борцями за незалежність», — акцентовано в проекті постанови.

Загалом на черговій сесії Івано-Франківської обласної ради депутати розглянули майже 70 питань. Серед найважливіших — виконання бюджету за дев’ять місяців поточного року та зміни до головного фінансового документа. А також такі, що регулюють трудові, майнові та земельні відносини. Депутати затвердили й низку обласних та регіональних програм.

Івано-Франківська область.

Фото надано Оксаною Савчук.