Блок маршового двигуна РД-843, який використовують у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП «КБ «Південне» і серійно виготовляє ДП «ВО Південний машинобудівний завод».

Як повідомили в конструкторському бюро, Vega вивела на орбіту три розвідувальні супутники CERES на замовлення міністерства оборони Франції.

«Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до п’яти включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Нині тривають роботи з поліпшення характеристик двигуна для розширення діапазону корисних навантажень», — зазначають у КБ.

Варто зазначити, що це був уже третій пуск Vega цього року. Загалом з 2012 року Vega стартувала двадцять разів і вивела на орбіту 111 космічних апаратів.

Крім того, з початку року відбулися два успішні пуски ракети-носія «Антарес», основну конструкцію першого ступеня якої також розробило КБ «Південне» і виготовив «Південмаш». Починаючи з 2013 року ракета доправила на МКС 16 транспортних кораблів Cygnus з вантажем NASA.