Михайло Крячко, Ярослав Железняк.

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував, що цього дня у більшості країн відзначають День студента. «Переконаний, що всі з нас були, або мали справу з українським студентством, — сказав він. — Тому, шановні студенти, щиро вітаємо вас зі святом! Успіхів вам у навчанні, наснаги, добра, творчих здобутків та здійснення усіх сподівань. Ви — майбутнє цієї країни».

Із самого початку народні депутати виступали з трибуни із заявами, повідомленнями та пропозиціями. Йшлося про поточну ситуацію в країні, про енергетичну та економічну кризи, про стан в сфері охорони здоров’я та поширення коронавірусу, про перебіг вакцинації та соціальну захищеність населення тощо.

Голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти профільного парламентського комітету Роман Грищук привітав усіх із Днем студента. Він зауважив, що не варто ставитися до молоді як до дітей, адже вони неодноразово вже змінювали життя в цій країні. Як, наприклад, під час Революції на граніті чи під час Революції Гідності. Нині наші студенти є авторами багатьох успішних стартапів, які дивують світ і піднімають рівень нашої країни, наголосив парламентарій і повідомив, що законотворці працюють над розширенням прав студентського самоврядування. «Ми, як народні депутати, маємо прислуховуватися до думки студентів», — зауважив Р. Грищук. Сильні студентські об’єднання та незалежні ради, на його думку, — це запорука успіху університету.

Після того, як виступи завершилися, на вимогу двох фракцій з трибуни виступив представник «Батьківщини» Сергій Соболєв. Він звернув увагу на те, що в парламент нарешті вноситься, за його словами, «так званий антиолігархічний» законопроект № 5600, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. За словами С. Соболєва, цей документ передбачає передусім додаткове навантаження на звичайних виробників і підприємців, а олігархи від запропонованих змін абсолютно не постраждають.

Тоді за пропозицією голови парламентського Комітету з питань молоді та спорту Андрія Кожем’якіна, на розгляд поставили постанову про присудження в 2021 році премії Верховної Ради молоді та студентам за внесок у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування (№ 6167). Її схвалили в цілому без обговорення 306 голосами.

Далі працювали за порядком денним, в якому стояла низка законопроектів, підготовлених до другого читання. Розпочали з проекту змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам (№ 5123-1 Д). У ньому йдеться передусім про заборону продавати лікарські засоби дітям до 14 років, наголосив представник «Батьківщини» Іван Крулько. Його колега — представник фракції «Опозиційна платформа — За життя» Григорій Мамка зауважив, що жоден фармацевт не здатен визначити на око — 12 чи 13 років дитині, а закон ніяк не внормовує це питання. Утім, підтримувати законопроект треба, наголосив він. Сесійна зала дала на підтримку такої ініціативи 315 голосів. Так само в залі підтримали в другому читанні проект закону про мультимодальні перевезення (№ 4258). Народним депутатам довелося шляхом голосування визначитися із низкою поправок, які надійшли до проекту змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки (№ 3959-1 Д). За пропозицією профільного комітету Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук поставив законопроект на схвалення в другому читанні та в цілому. За це проголосували 296 народних депутатів.

Владлен Неклюдов.

Далі в порядку денному йшли зміни до додатків № 1 та № 3 до закону про Державний бюджет на 2021 рік щодо реалізації інфраструктурних проектів та розвитку об’єктів соціально-культурної сфери (№ 6298), до яких запропонували скоротити терміни розгляду і подачі альтернативних законопроектів. Таку пропозицію підтримали 240 народних депутатів. І до перерви парламентарії встигли без обговорення ухвалити в другому читанні та в цілому зміни до закону про поштовий зв’язок (№ 3821). На його підтримку знайшлося 263 голоси.
Після перерви Голова Верховної Ради повідомив, що в гостьовій ложі парламенту присутні студенти київських вишів. Усі вони вакциновані і мають право відвідати законодавчий орган влади, запевнив Р. Стефанчук і закликав колег привітати молодих людей.

Тоді народні депутати перейшли до розгляду закону про поштовий зв’язок (№ 4353), а також ще двох альтернативних до нього документів. Під час обговорення автори альтернативних законопроектів повідомили, що готові відмовитися від них, якщо ключові положення знайдуть відображення в основному законопроекті. Так, голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Ігор Негулевський поінформував, що поданий документ спрямований на адаптацію національного законодавства у сфері поштового зв’язку до положень Європейського парламенту та Ради про спільні правила розвитку внутрішнього ринку поштових послуг співтовариства та покращення якості обслуговування. Проектом закону пропонується визначити правову основу діяльності в сфері надання послуг поштового зв’язку, зокрема, в частині повноважень центральних органів виконавчої влади та національного регулятора, запевнив він. Народні депутати підтримали законопроект в першому читанні 267 голосами.

Без обговорення парламентарії 305 голосами прийняли проект закону про ратифікацію гарантійної угоди «Логістична мережа (Модернізація та цифровізація Укрпошти)» між Україною та Європейським інвестиційним банком (№ 0112). А також 294 голосами ухвалили в цілому проект змін до деяких законів щодо уточнення порядку доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру (№ 3989).

Затим голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна представила проект змін до закону про запобігання корупції щодо поширення дії законодавства у сфері запобігання корупції на членів правління Фонду соціального страхування України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Пенсійного фонду, членів Наглядової ради Пенсійного фонду та відповідних посадових осіб (№ 5881-1). Вона повідомила, що ці три фонди нині отримують бюджетні гроші, а люди, які їх очолюють, приймають рішення, від яких залежать виплати громадянам. Відтак, їхні дії можна трактувати як виконання управлінсько-владних повноважень, а тому люди, які виконують ці повноваження, мають подавати декларації, запевнила парламентарій. Ці зміни учора схвалили не тільки в першому, а й в другому читанні.

У першому читанні розглянули зміни до статті 39 закону про захист населення від інфекційних хвороб щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності (№ 6192 та № 6192-1). Очільник парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що нині медики, які працюють у державних та комунальних закладах охорони здоров’я, мають можливість отримувати страхові виплати в разі встановлення групи інвалідності чи смерті, що настала внаслідок COVID-19. Але ті, хто працює в приватних закладах, випадають з-під дії норм закону, хоч так само сплачують податки і працюють за договорами з Національною службою здоров’я України за ковідними пакетами. Запропоновані зміни допоможуть виправити цю несправедливість, наголосив парламентарій. Його колеги проголосували за таку ініціативу в цілому рекордними на цей день 320 голосами.

Народні депутати підтримали зміни до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття (№ 5736) (293 — за).

Тоді на вимогу двох фракцій з трибуни виступила представниця «Слуги народу» Леся Забуранна. Вона висловила обурення повідомленням про те, що вартість проїзду в столичному метро може зрости в новому році до 20 гривень. Для багатьох людей вартість доїзду до роботи тепер може коштувати 80 гривень на день, наголосила парламентарій. Київ і без того стоїть у заторах, зазначила вона, а влада демонструє зневагу до потреб людей. «Ми будемо ініціювати недопущення підвищення вартості тарифів і повний аудит функціонування громадського транспорту і Київського метрополітену», — наголосила Л. Забуранна.

Наостанок парламентарії схвалили в першому читанні проект змін до статті 42 закону про вищу освіту щодо оприлюднення та моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (KPI керівників закладів вищої освіти).

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив про реєстрацію міжфракційного об’єднання «Київ діє», головою якого обрано народного депутата Миколу Тищенка.

Народні депутати вітали з днем народження заступницю Голови Верховної Ради Олену Кондратюк, а також своїх колег — Михайла Ананченка, Михайла Бондаря та Еллу Рєпіну.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.