За цей час вакциновано майже 295 тисяч українців. Усього з початку антиковідної профілактичної кампанії повну імунізацію пройшли більш як 9 млн громадян. 600 тисяч співгромадян чекають у центрах вакцинації на друге щеплення для завершення повного курсу імунопрофілактики.

«Зараз більш ніж 600 тисяч українців ще не дійшли по свою другу дозу, незважаючи на те, що час її введення вже минув. Тому прошу, не відкладайте та зверніться в найближчий пункт щеплення чи центр вакцинації», — заявив у відеозверненні міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. При цьому МОЗ попереджає: виявлення антитіл не гарантує наявності імунітету до всіх штамів коронавірусу та не є підставою для відмови від вакцинації.

Як інформує його прес-служба, жодні дослідження не визначають, скільки саме людина має мати антитіл, щоб повторно не захворіти на COVID-19 і не бути госпіталізованою. «Тест на наявність антитіл може лише показати їх наявність чи відсутність, але він жодним чином не відповість на запитання, чи занедужає людина знову або як саме перенесе коронавірусну хворобу», — уточнюють у Міністерстві.

Напередодні очільник профільного відомства анонсував початок виходу регіонів із червоної зони карантину з наступного тижня. «Є ряд областей, де знизився відсоток захворюваності, виписки почали стабільно переважати над госпіталізаціями. Також знизився й відсоток зайнятих ліжок з киснем», — сказав він. Ляшко привів приклад Херсонської області, яка першою «почервоніла» місяць тому.

Але вчора очільник МОЗу під час брифінгу повідомив, що Міністерство працює над змінами в постанові про адаптивний карантин, які передбачають, що й у жовтій зоні (на цей момент у ній перебувають Закарпатська та Кіровоградська обл.) для відвідувань закладів громадського харчування, ТРЦ і масових заходів необхідно буде мати повний курс вакцинації...

Зі свого боку головний санітарний лікар МОЗу Ігор Кузін у коментарі ЗМІ сказав, що поточна епідеміологічна ситуація поки не дає змоги столиці вийти із червоної зони. Мовляв, що стосується Києва, то показники не говорять про стабілізацію.

Проте «комісія з надзвичайних ситуацій міста ухвалила рішення з наступного понеділка, 22 листопада, відновити очне навчання в столичних школах. Для учнів усіх класів». Про це в Телеграм написав голова КМДА Віталій Кличко.