Завершено досудове розслідування щодо президента-втікача Віктора Януковича та дев’яти високопосадовців, які 18—20 лютого 2014 року організували силову протидію мітингувальникам у центрі столиці. Про це повідомляє прес-служба Офісу Генпрокурора.

Зазначається, що оскільки колишні високопосадовці з 2014 року переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося за спеціальною (заочною) процедурою. Сторонам захисту повідомлено про завершення та надання доступу до матеріалів досудового розслідування. Після їхнього ознайомлення з матеріалами справи обвинувальний акт буде скеровано до суду для вирішення питання про розгляд справи in absentia.

«Розслідуванням встановлено, що колишні президент України (Віктор Янукович. — Ред.), голова Служби безпеки (Олександр Якименко. — Ред.), міністр внутрішніх справ (Віталій Захарченко. — Ред.), керівник ГУ МВС України у місті Києві (Валерій Коряк — Ред.) та їхні заступники, командувач внутрішніх військ МВС України (Станіслав Шуляк. — Ред.), міністр оборони України (Павло Лебедєв. — Ред.), командир столичного полку міліції особливого призначення «Беркут» хотіли припинити масові акції протесту, які ставили під загрозу перебування при владі екс-президента. Перевищуючи владу та службові повноваження та без законних підстав вони організували застосування працівниками правоохоронних органів та військовослужбовцями ЗСУ фізичного насильства, спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії і розгону демонстрантів», — ідеться у повідомленні.

В Офісі Генпрокурора повідомили, що членами злочинної групи на чолі з екс-президентом у першій половині дня 18 лютого 2014 року організовано силовий розгін учасників вуличної акції, які прямували до будівлі Верховної Ради України, щоб підтримати голосування за повернення до Конституції 2004 року, яка передбачає обмеження повноважень Президента України. Крім того, після обіду 18 лютого 2014-го було організовано штурм Майдану під приводом «антитерористичної операції». А вранці 20 лютого — розстріл мітингувальників співробітниками «чорної роти «Беркута» та озброєння «тітушок» вогнепальною зброєю.

Такі дії Януковича та колишніх керівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, зокрема до смерті 67 цивільних осіб. Загалом постраждали 887 цивільних осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень.

Підозрюваним інкриміновано організацію скоєння з 18 по 20 лютого 2014 року в складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів та демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та вчинених замахів на вбивства, також організацію терористичного акту...

Андрій НЕСТЕРЕНКО.