Про це поінформували в Міністерстві закордонних справ України, уточнивши, що схвалення цього документа Генасамблеєю ООН очікується у грудні.

Проект резолюції про ситуацію з правами людини в Криму готується вже шостий рік поспіль. Кожного року документ доповнюється новими фактами про грубі порушення міжнародного права та прав людини на півострові зі сторони РФ як держави-окупанта.

Цьогоріч ключовими нововведеннями стали відображення в назві резолюції статусу Криму як тимчасово окупованого півострова, підтримка співпраці в Кримській платформі, наголос на відповідальності Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу, вимога скасувати вироки, винесені заочно щодо лідерів кримськотатарського народу та кримських татар.

Документ закликає Росію припинити безпідставні затримання та арешти мешканців Криму, вимагає звільнити незаконно утримуваних за ґратами громадян України, зокрема Еміра-Усеїна Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла та інших.

Проект резолюції наголошує на виключній відповідальності Росії як держави-окупанта в забезпеченні мешканців Криму питною та прісною водою.

У документі засуджуються незаконні дії РФ щодо знищення або переміщення культурних та природних цінностей України, розташованих у Криму. Міжнародна спільнота констатує, що такі дії мають на меті цілеспрямоване викреслення української та кримськотатарської культурної ідентичності з етнокультурного ландшафту півострова.

У проекті резолюції окремо підкреслюється, що нарощування військового угруповання у тимчасово окупованому Криму та численні навчання російських збройних сил спричиняють значні довгострокові негативні наслідки в регіоні, зокрема ускладнюють забезпечення основоположних прав цивільного населення.

До речі, днями заступник постпреда України при ООН Юрій Вітренко (на знімку) на засіданні Генасамблеї під час розгляду доповіді МАГАТЕ за 2020 рік зазначив, що Агентство не має доступу для контролю за ядерним матеріалом на окупованих територіях України. Як розповів дипломат, МАГАТЕ не змогло зробити ширший висновок щодо України за 2020 рік через тимчасову окупацію Росією Криму та частин Донецької і Луганської областей.

«Це виняткова і безпрецедентна ситуація, коли одна держава-член перешкоджає Агентству виконувати свій статутний мандат на території іншої держави-члена. Це нагальна проблема, яка повинна бути належним чином і оперативно вирішена в рамках МАГАТЕ», — сказав Вітренко, зауваживши, що бракує своєчасної реакції міжнародної спільноти на такі дії.

Він нагадав, що Росія захопила колишні склади такої зброї, розташовані в Криму, і розміщує на півострові засоби доставлення ядерної зброї. «Усі ці дії явно ставлять під загрозу режим Договір з нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) і становлять серйозну загрозу для регіональної та глобальної безпеки й стабільності, тому мають бути належним чином розглянуті міжнародною спільнотою», — додав Юрій Вітренко, передає Укрінформ.

Фото зі сторінки у Твіттері Представництва України в ООН.