Ірина Констанкевич, Юрій Здебський.

До порядку денного скликаного на вимогу Президента позачергового пленарного засідання було включено шість питань, пов’язаних із фінансами та змінами до Митного і Податкового кодексів. Про суть цих законопроектів перед початком розгляду розповів голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Ці проекти законів, за його словами, стосуються другого етапу великої реформи небанківського фінансового ринку, яку було розпочато у 2019 році.

«Нині ми пропонуємо три законопроекти з цього пакета: про страхування, про кредитні спілки та фінансові компанії та фінансові послуги. Це великі системні акти, які по-новому викладають правове регулювання у небанківському фінансовому ринку. Крім того, запропоновано законопроект № 5542-1 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб. Це важливий законопроект, яким ми у 2022 році збільшуємо до 400 тисяч гривень, а в 2023-му — до 600 тисяч гривень суму гарантування вкладів фізичних осіб. Ми бачимо, що депозитні програми нині відновлюються, їх обсяг зростає. І це той крок, який сприятиме подальшому підвищенню довіри населення до банківської системи», — наголосив Д. Гетманцев, додавши, що ще два законопроекти стосуються оподаткування індустріальних парків, щоб забезпечити в них стабільний розвиток промисловості. «Це законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів, які передбачають комплекс пільг відповідним паркам», — повідомив голова комітету.

Першим народні депутати розглянули та ухвалили в цілому проект закону «Про страхування» (№ 5315). Цим законопроектом пропонується викласти у новій редакції прийнятий 25 років тому одноіменний закон, оскільки його положення не враховують останні тенденції розвитку світової фінансової інфраструктури, а закладені в ньому підходи до регулювання потребують осучаснення, уніфікації норм та створення однорідного регуляторного середовища.

Ухваленим законопроектом вдосконалюється термінологія, оновлюється підхід до ліцензування страховиків, удосконалюються вимоги до власників істотної участі страховика, запроваджуються нові підходи в регулюванні діяльності осіб, які мають право здійснювати реалізацію страхових та перестрахових продуктів.

Докладніше читайте в наступному номері.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.