Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що відповідно до рішення Погоджувальної ради під час Години запитань до уряду буде заслухано інформацію про стан охорони державного кордону України з Республікою Білорусь та протидію потенційній кризі на державному кордоні України з нелегальними мігрантами.


Олена Вінтоняк, Ігор Фріс.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський наголосив, що в усьому світі нарешті зрозуміли: «Міграційна криза на польсько-білоруському та білорусько-литовському кордонах створена штучно і нею керують спецслужби країни-агресора — Російської Федерації. Тисячі мігрантів намагаються проривати кордон Польщі під супроводом білоруських військових. Ми це бачили на десятках відео і на цей час вже постраждало 15 польських правоохоронців та прикордонників».

Водночас міністр висловив думку, що це тільки перший етап цієї спецоперації. «Другий і наступні етапи залежать від реакції світової спільноти, насамперед країн ЄС та НАТО. Можна спрогнозувати, що в Кремлі намагатимуться використати дестабілізуючу ситуацію на повну та завдати максимальної репутаційної шкоди як Європейському Союзу, так і нашій державі. Отже, ми не виключаємо, що Росія зважиться на цілеспрямований пропуск через Білорусь на нашу територію великої кількості нелегальних мігрантів», — зазначив він, підкресливши, що у зв’язку з цим Україна вибудовує систему реагування на виклики та консолідує державні інституції, громадськість і міжнародну спільноту.

Попри наявність серйозної загрози, Д. Монастирський запевнив, що ситуація на кордоні з Республікою Білорусь, протяжність якого становить 1084 км, сьогодні контрольована та стабільна. «Наше ключове завдання — стримати і зупинити можливий масовий потік нелегальних мігрантів, не дати їм потрапити на територію України. У чіткій координації з українськими розвідувальними органами ми вже прорахували можливі напрямки прориву кордону мігрантами, відпрацювали найбільш вірогідні сценарії дій мігрантів, спланували застосування наших сил і засобів», — повідомив він, зауваживши, що на сьогодні визначено до десяти потенційно вразливих ділянок держкордону, загальна протяжність яких становить майже 270 км.

Він також нагадав, що недавно відбулося засідання РНБО, під час якого чітко визначено напрямки, сили та засоби, які необхідні для адекватного реагування на цей виклик. Також уже проведено оперативне обстеження та паспортизацію прикордонної території з точки зору об’єктивної обстановки та ризиків, визначено найбільш вразливі ділянки держкордону, до чергувань залучено авіацію МВС (15 вертольотів, 2 літаки та 44 безпілотники), задіяно резерви Нагвардії та Нацполіції, проведено командно-штабні навчання, починає роботу координаційний штаб протидії цій кризі та через два тижні відбудуться спільні з Міноборони польові навчання.

«Для охорони держкордону будемо використовувати тактику ешелонованого прикриття. Перший склад ешелону буде без зброї, лише із захисними засобами. У разі агресивних дій порушників кордону передбачено використання необхідних спеціальних засобів та зброї», — зазначив Д. Монастирський, додавши, що в разі загрози життю та здоров’ю прикордонників і правоохоронців буде застосовано усі передбачені законом засоби захисту, в тому числі вогнепальну зброю. Планом захисту держкордону також визначено базові райони формування резервів, які мають бути перекинуті на ту чи іншу ділянку кордону протягом 30—60 хвилин, а також підрозділи територіальної оборони.

Міністр звернув увагу, що пропаганда країни-агресора ніколи не упустить можливості розіграти карту нагнітання пристрастей в разі негативного розвитку ситуації на українському кордоні. Саме тому спільно з СБУ та розвідорганами розроблено комплекс превентивних заходів для недопущення провокацій та своєчасного виявлення і нейтралізації підбурювачів та інших підозрілих осіб. «Особливу увагу ми звертаємо на стратегічні комунікації та готуємо потужну інформаційну кампанію. Громадяни України мають чітко розуміти, що відбувається, усвідомлювати всю небезпеку потенційної міграційної кризи, знати як, кого і як сповіщатимуть у разі виявлення нелегальних мігрантів у прикордонних районах», — повідомив урядовець, звернувши увагу, що Верховній Раді потрібно бути готовою розглянути питання про запровадження надзвичайного стану у прикордонних районах, хоча поки що такої потреби немає.

Наголосивши, що сьогодні одним із найважливіших завдань є належне облаштування кордону, Д. Монастирський підкреслив, що загалом для цього потрібно понад 30 мільярдів гривень, а в держбюджеті-2022 треба передбачити щонайменше 17 мільярдів гривень. «Міністерство фінансів підтвердило, що готове виділити кошти на облаштування державного кордону, тож вам ухвалювати відповідне рішення», — звернувся Д. Монастирський до народних депутатів, наголосивши, що тільки надійний інтелектуальний державний кордон, обладнаний суцільною сіткою з колючим дротом, рокадною дорогою та сучасною системою виявлення порушників може захистити Україну від багатьох загроз. «Сучасні інтелектуальні системи дають прикордонникам можливість моніторити об’єкти на відстані до 15 кілометрів, виявляти їх та завдяки рокадній дорозі, що пролягатиме уздовж державного кордону, за 15 хвилин прибувати на місце ймовірної небезпеки», — зазначив урядовець.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, міністр спростував поширену на деяких сайтах інформацію, що нелегальні мігранти вже проникають на територію України. «Це фейк, тож кіберполіція з’ясовує, звідки та як така інформація з’являється», — сказав він, звернувши увагу, що той, хто проводив постановочні зйомки, намагався створити враження, що прорив через український кордон справді відбувся.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відповідаючи на запитання щодо можливості використання вакцинованими громадянами тисячі гривень, зазначив, що ця програма спрямована на підтримку п’яти напрямів бізнесу, які найбільше постраждали від коронакризи та де є загроза втрати робочих місць. За його словами, зокрема, йдеться про креативні індустрії та сферу внутрішніх перевезень. Водночас він пообіцяв вивчити пропозиції щодо можливості спрямування цих коштів деякими категоріями, наприклад, пенсіонерами, на інші важливі потреби.

Із заявою від двох фракцій виступила Софія Федина («Європейська солідарність»), яка закликала створити нову ТСК для розслідування «Вагнергейту» та забезпечити державну охорону ключовим свідкам у цій справі. «Оприлюднене розслідування «Bellingcat» розірвало чиряк, який півтора року назрівав у нашій державі, і виявило кризу довіри до вищого керівництва держави, кризу відповідальності», — наголосила вона.

Ще одну заяву від двох фракцій виголосив Сергій Шахов («Довіра»), який закликав владу звернути увагу на вугільну галузь. «Запасів вугілля не вистачає, наші шахтарі сидять без заробітної плати, а натомість для закупівлі вугілля в інших країнах ми сплачуємо гроші наперед», — заявив він, закликавши уряд дати роботу вітчизняним гірникам.

Парламентарії підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви з 12-ї до 12.30, однак зрештою півгодинну перерву було оголошено на вимогу двох фракцій. Після її завершення Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко оголосив депутатські запити.

Насамкінець народні депутати виступили в «Різному» із заявами та повідомленнями.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут