Під час позачергового пленарного засідання, скликаного на вимогу Президента, народні депутати після ухвалення в цілому проекту закону «Про страхування» розглянули і законопроект про кредитні спілки (друге читання).

Документ представила членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Вікторія Кінзбурська. Запропонована система, акцентувала вона, дає змогу кредитним спілкам використовувати перевірені інструменти. І водночас покращити нагляд за їх використанням.

Народний депутат Андрій Пузійчук («Батьківщина»), наполягаючи на важливих для нього поправках, наголосив на тому, що закон про кредитні спілки потребує осучаснення. І оперував статистикою: від кредитних спілок постраждало два мільйони українських родин, це шість мільйонів виборців. Із 2010 року вони не можуть повернути свої гроші через масове знищення кредитних спілок. «Така ситуація є наслідком не лише шахрайських дій з боку посадових осіб, а це порушення прав людини з боку держави», — наголосив народний депутат і додав, що завдання влади — забезпечити фінансову стабільність та безпеку.

Крім того, за словами парламентарія, два мільйони людей навіть не можуть звернутися до суду за захистом своїх інтересів (і апелюють по допомогу до Президента, парламенту, уряду). Тому що всі документи кредитних спілок після фінансової кризи 2009 року були вилучені й перебувають у правоохоронців.

Однак всі правки Андрія Пузійчука не набрали достатньої кількості голосів.

Тоді народний обранець зацитував звернення Всеукраїнської спілки військовослужбовців, які просили не підтримувати цей проект та відправити його на доопрацювання. Оскільки, на їхнє переконання, законопроект № 5125 остаточно знищує першооснову розбудови успішної системи кредитної кооперації. «За останні два роки Національний банк України, послідовно впроваджуючи в життя закладену Держфінпослуг, Нацкомфінпослуг політику знищення кредитної кооперації як класу, не лише не вжив сам жодного заходу, спрямованого на запобігання банкрутствам кредитних спілок, але і блокував будь-які спроби громадськості, профільних асоціацій та організацій ошуканих вкладників кредитних спілок, спрямовані на законодавче врегулювання даної проблеми», — йдеться у зверненні.

Народний депутат підкреслив, що цим законопроектом лише поглиблюються наявні проблеми. «Тиск, примус і державне регулювання — це різні речі. Держава має створити належні умови для здійснення кредитної кооперації, а не знищувати кредитні спілки», — наголосив народний депутат.

Після того, як у сесійній залі загорівся один із пультів народних обранців, головуючий оголосив 15-хвилинну перерву. Потому народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко запропонували перенести розгляд законопроекту і закрити пленарне засідання через задимленість у сесійній залі.

Парламентарії так і не підтримали в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними поправками законопроект про кредитні спілки (№ 5125) і направили його на повторне друге читання. Після чого проголосували за завершення позачергового засідання у зв’язку із неможливістю народним депутатам перебувати у сесійній залі через задимлення.

Вл. інф.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.