Як повідомив тоді ще директор закладу Петро Гинькут (на знімку), пологове закрили тимчасово. Його працівники перейшли надавати допомогу в так звані кoвідні стаціонари, де нині надзвичайно важко.

За словами посадовця, на той час у лікарні перебували 70 хворих із пневмонією й їхня кількість зростала. Декілька були у вкрай важкому стані, були підключені до апаратів ШВЛ. Загалом на кисневій підтримці перебували 64 пацієнти.

«Чергова хвиля ковіду продовжує випробовувати і наш регіон. Ураховуючи, що лікарня обслуговує ще сім колишніх районів області, кількість хворих зростає, — повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці П. Гинькут. — На даний час у лікарні надають допомогу хворим із пневмонією в реанімаційному, терапевтичному, інфекційному та неврологічному відділеннях.

Тому змушений укотре звертатися до здорового глузду наших громадян. Кожного з нас носіння масок у людних місцях та дотримання дистанції вже дістало. Але інших дієвих способів захисту, крім цих та вакцинації, людство ще не придумало. На запитання: «Чи потрібно вакцинуватись?» відповідаю: «Вакцинуватись мають тільки ті, хто планує жити!», хоч як жорстоко це звучить. Укотре наполягаю: маски, дистанція, вакцина! І будемо здорові!

У цьому нам допомагають і медики, і небайдужі громадяни. Зокрема, в нашій лікарні триває акція зі збирання коштів для придбання додаткового кисневого обладнання, такого необхідного для пацієнтів із пневмоніями.

Допомогу лікарні вже надали селянські (фермерські) господарства «Надія», «Центр», «Череп Н.М.», «Тучков» та Єлагіна О.В., ТОВ «Рассвет», СТОВ «Агрофірма «Зоря», Костючик О.М. та Васько О.М. Дякуючи справжнім патріотам-благодійникам, нами придбано ще п’ять кисневих концентраторів, а це ще мінімум п’ять врятованих життів…».

Водночас підняв і ще одне надзвичайно важливе питання: сьогодні в лікувальних закладах надзвичайно стурбовані проблемою ремонту кисневого обладнання. На ринку представлені найрізноманітніші прилади, кисневі концентратори різних світових виробників. Не всі вони гарантовано довго витримують наднормові навантаження. А ремонтувати їх ніде. А якщо і є де, то лікарні не завжди мають можливість доставляти їх на ремонт в інші регіони через фінансову неспроможність або чималі габарити такої медтехніки. «Чому на державному рівні, в регіонах не подбали про створення сервісних центрів із ремонту кисневого обладнання на місцях або принаймні не уклали угоди з наявними сервісними організаціями на здійснення такого виду послуг?» — запитання залишається риторичним.

Тим часом медики мусять самі дбати про наявність необхідної кількості апаратів забезпечення киснем та їх ремонт і ще й перейматися іншими проблемами життєзабезпечення закладів. Зокрема, їх енергопостачання, опалення тощо.

А трохи згодом…

Днями стало відомо, що Петро Гинькут написав заяву про звільнення за власним бажанням. За словами самого вже колишнього посадовця, до цього призвело протистояння з керівництвом громади та окремими депутатами селищної ради і, як наслідок, систематичне проведення перевірок закладу, що надзвичайно ускладнило роботу в і без того напружений період пандемії.

Нагадаємо, П. Гинькут займав посаду головного лікаря, а віднедавна — директора комунального некомерційного підприємства «Добровеличківська лікарня» впродовж десяти років. Сьогодні це лікарня інтенсивного лікування (одна із семи в області), опорний заклад першої хвилі лікування гострої коронавірусної інфекції (один із п’яти в області) та лікарня надання допомоги при невідкладних станах (одна із трьох в області). Останніх сім років лікарня за всіма показниками тримала в області лідируючу позицію. Досягти такого високого рівня вдалося не одразу. Щороку в лікарні проводили капітальний ремонт одного-двох відділень, із повним оновленням меблів, твердого та м’якого інвентарю, створенням комфортних умов для перебування пацієнтів. Зокрема, впродовж останніх 10 років проведено капітальний ремонт та реконструкцію за європейським зразком пологового, дитячого, терапевтичного, гінекологічного, патологоанатомічного, хірургічного відділень, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, кабінету фізіотерапії, денного стаціонару, операційного блоку, приміщення харчоблоку. Збудовано власне джерело водопостачання з артезіанської свердловини.

На території лікарні відкрито пункт забору матеріалу діагностичної лабораторії ТОВ «Медичний лікувально-діагностичний центр» («Сінево»), що забезпечує можливість населенню проходити діагностичні обстеження (аналізи на онкомаркери, гормональну панель, генетичні дослідження, ТОРЧ-інфекції, комплексні дослідження тощо), не виїжджаючи за межі громади.

За залучені позабюджетні кошти лікарню забезпечено цифровим рентген-апаратом «TOSHIBA», декількома десятками сучасних кисневих концентраторів, апаратами ШВЛ експертного класу, моніторами пацієнта з функцією капнографа, дерматоскопом, фетальними моніторами, цифровими фетальними доплерами, професійними бінокулярними мікроскопами, десятками електрокардіографів «МІДАС-ЕК1Т», високочастотним електрохірургічним обладнанням, лапароскопічним обладнанням для хірургічних, гінекологічних та травматологічних операцій з набором інструментів, шприцевими насосами, підігрівачами розчинів, багатофункціональним апаратом «Кардіо+», іригаційною помпою, добовим монітором ЕКГ до комплексу «Ритм-2000», фізіотерапевтичним комплексом BTL-5000, УЗД-апаратами експертного класу, операційними столами, фізіотерапевтичним обладнанням, аналізаторами для клініко-діагностичної лабораторії, гістероскопом, ендоскопом, та багато яким іншим найсучаснішим медичним обладнанням.

Завершено будівництво приймального відділення за єдиними стандартами в рамках програми Президента України «Велике будівництво» та облаштування його новітнім медичним обладнанням — ком-п’ютерним томографом, новим цифровим рентген-апаратом, апаратом ультразвукової діагностики експертного класу, кардіомоніторами, апаратами ЕКГ та іншим медичним обладнанням.

Завдяки співпраці з Благодійним фондом «Патріот» забезпечено оперативне надання медичної допомоги, відремонтовано медичне обладнання та придбано кисневу апаратуру. Саме з ініціативи П. Гинькута благодійна організація «Сто відсотків життя» встановила в закладі кисневу станцію з продуктивністю 160 л/хв.

За ініціативи керівника та представників соціально відповідального бізнесу до закладу постійно надходить допомога у вигляді засобів захисту та антисептиків, забезпечено безплатне збалансоване харчування пацієнтів.

Автопарк лікарні налічує сім діючих санітарних автомобілів.

У приміщенні, що не використовується з лікувальною метою, для медиків влаштовано гуртожиток сімейного типу. Відремонтовано 10 однокімнатних квартир, де створено належні умови для проживання. Упродовж 2012—2020 років адміністрацією закладу велася активна просвітницька та організаційна робота, яка посприяла у придбанні для лікарів комунального некомерційного підприємства «Добровеличківська лікарня» де-в’яти житлових службових приміщень (семи квартир та двох будинків). Загалом керівникові вдалося сформувати згуртований високопрофесійний трудовий колектив. Лише у 2021 році на підприємство праце-
влаштувалися п’ять лікарів: педіатр, неонатолог, невролог, рентгенолог та хірург.

Унаслідок тиску з боку керівництва та окремих депутатів Добровеличківської селищної ради директор КНП «Добровеличківська лікарня» П. Гинькут був змушений написати заяву про звільнення. Ще однією краплею у прийнятті такого рішення стала внесена до додаткової угоди до контракту позиція щодо встановлення посадового окладу керівника в розмірі двох мінімальних посадових окладів працівника основної професії.

На сесії депутати підтримали його звільнення. Чи задовольнить таке рішення їхніх виборців -– жителів громади, покаже час. Тим часом уже багато хто прозрів і починає ставити запитання…

З біографії

П. Гинькут має дві вищі освіти за спеціальностями «Лікувальна справа» і «Публічне управління та адміністрування», дві вищі кваліфікаційні категорії за спеціальностями «Анестезіологія» та «Організація і управління охороною здоров’я».

Свого часу колеги обрали П. Гинькута головою Госпітальної ради Західного госпітального округу області, він — член Госпітальної ради області.

За виробничі показники нагороджений почесними грамотами райдержадміністрації та райради (2008, 2011), грамотами департаменту охорони здоров’я ОДА (2009, 2014, 2015, 2016), почесною грамотою ОДА (2013, 2020), почесною грамотою ОДА та облради (2017), Почесною грамотою МОЗ України (2016), орденом Святого Пантелеймона в номінації «Взірець служіння суспільству» (2021). Цього ж року КНП «Добровеличківська лікарня» отримала відзнаку-диплом за професіоналізм та милосердя, орден Святого Пантелеймона за перемогу в регіональному відборі в номінації «Найкращий заклад охорони здоров’я».

Фото надано автором.