Водночас у Міністерстві закордонних справ заявили, що взяли до відома цю інформацію та висловили подяку за запрошення посла України взяти участь у засіданні. «Разом з тим, станом на сьогодні, запити про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні, направлені українською стороною до компетентних органів Ісламської Республіки Іран, не виконано в повному обсязі, запитувані документи та інформація не надані іранською стороною. У зв’язку з цим вважаємо недоцільною участь посла України в Ісламській Республіці Іран у формальному судовому засіданні, де буде зачитано обвинувальний акт», — йдеться у заяві вітчизняного зовнішньополітичного відомства.

В МЗС закликали Іран виконати свої зобов’язання за міжнародним правом та надати запитувану інформацію українським компетентним органам. «Наша мета залишається незмінною — встановлення істини та притягнення винних до відповідальності», — підкреслили українські дипломати.

Нагадаємо, 17 березня цього року Іранське агентство цивільної авіації оприлюднило підсумковий звіт про причини аварії пасажирського літака МАУ поблизу Тегерана 8 січня 2020 року. Причиною катастрофи було назвало помилку оператора системи протиповітряної оборони (ППО) Ірану.

«Літак було ідентифіковано як ворожу ціль унаслідок помилки оператора ППО (...) під Тегераном, і по ньому було випущено дві ракети», — йдеться в документі, опублікованому на сайті агентства. Однак ані в Україні, ані в інших країнах, громадяни яких загинули під час тієї авіакатастрофи, не вважають документ повним та вичерпним. Більше того, після публікації звіту Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752 виступила зі спільною заявою, у якій представники Афганістану, Канади, Швеції, України та Великої Британії запевнили, що продовжуватимуть «вимагати від Ісламської Республіки Іран підзвітності та прозорості за цю трагедію та справедливості для жертв».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба тоді розкритикував доповідь. «Раніше Україна направляла іранській стороні понад 90 сторінок зауважень та пропозицій до проекту цього звіту та наполягала, щоб Іран долучив їх до фінального документа, але те, що ми побачили в опублікованому звіті, — ніщо інше, як цинічна спроба приховати істинні причини збиття нашого літака», — заявив Д. Кулеба. «Ми не дозволимо Ірану приховати правду, не дамо уникнути відповідальності за цей злочин. Справедливість восторжествує, скільки б зусиль і часу на це не знадобилося», — запевнив очільник українського зовнішньополітичного відомства.

Варто відзначити, що Київ не вперше звинувачує Тегеран у відсутності конструктивного діалогу в справі розслідування цієї авіакатастрофи. МЗС України навіть погрожувало іранським посадовцям міжнародним судом ООН через те, що ті місяцями не передавали на дослідження «чорні скриньки» збитого «Боїнга». За увесь час з моменту трагедії вдалося провести лише два раунди переговорів з приводу аварії, і ті відбулися за зачиненими дверима. Тим часом родини загиблих чекають справедливості й компенсацій.

Пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран — Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані одразу після зльоту вранці 8 січня 2020 року. На борту перебували 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Іранська влада визнала, що літак помилково збили військові.