Народний депутат від одномандатного виборчого округу № 84 Ігор Фріс — голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Авторству та співавторству Ігоря Фріса сукупно належить 137 законопроектів, з яких парламентом підтримано й набули чинності 29. Майже 40 відсотків законотворчих ініціатив стосуються політики, ще третина — економічної політики. Серед ключових, за номерами 1056-1 — антирейдерський, 4241 — антиколекторський, 2673 — про розвиток туризму, 3112 — про виплату аліментів, 5091 — про боротьбу з будівельними аферами, 5807 — про кінцевих бенефіціарів та структуру власності юридичних осіб.

«Переконаний, що законотворча робота — це фундамент роботи народного депутата, — підкреслює Ігор Фріс. — Водночас не забуваю про відповідальність перед своїми виборцями. Тож усі ініційовані законопроекти, навіть ті, які здаються «нішевими», є винятково для користі та блага людей. Багато законопроектів з’являються після того, як виборці розповідають про проблему в певній галузі. Коли розумію, що можу спробувати розв’язати її на законодавчому рівні, то одразу роблю це. Саме так, до речі, трапилося із законопроектом про захист бджіл чи із проектом закону про захист прав на нерухомість, що належить дітям та підопічним особам. У цих питаннях, як і в багатьох інших, вітчизняне законодавство має значні прогалини, які знаю, як усунути як правник».

Щодо так званого антирейдерського законопроекту № 3774, який Верховна Рада вже підтримала в першому читанні, Ігор Фріс наголошує: він унеможливлює непомітне провернення рейдерського захоплення активів, а процес реєстрації ФОПів має стати повністю автоматизованим.
«Ми повинні діяти швидко і безкомпромісно, адже рейдерські схеми стають щоразу досконалішими. Нашим проектом закону хочемо їх знищити та унеможливити нові форми оборудок», — зауважив Ігор Фріс.

Парламентарій наголошує, що важливим для країни став і закон № 4241 про колекторів, який забороняє погрожувати і шантажувати боржників та дзвонити людям, які не мають стосунку до боргу.

«Борги, звісно, платити необхідно, — наголошує Ігор Фріс, — проте на зміну махновщині нарешті прийшли цивілізовані методи».

Надважливим для громад став і закон про кошти акцизного податку із продажу пального, який залишили в бюджетах територіальних громад.

«Тішить, що долучився до реалізації цього кроку. Адже потенційні втрати місцевих бюджетів могли б становити 7,5 мільярда гривень. А це ресурс, який місцева влада спрямовує на поточні ремонти, утримання доріг та вулиць, оновлення об’єктів комунальної власності», — зауважив Ігор Фріс.

Неабиякого резонансу у виборчому окрузі № 84 та в країні загалом набули факти про масовий мор бджіл, який зазвичай траплявся після використання на полях засобів захисту рослин. Відтак Ігор Фріс зареєстрував у парламенті проект закону № 5513 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту бджіл», який встановлює кримінальну відповідальність за знищення бджіл та бджолосімей.

Серед ключових Ігор Фріс виділяє і законопроект № 5091 «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

«Забудовник уже не зможе підсунути кота в мішку. Щоб продавати квартири, він повинен буде, як мінімум, зареєструвати об’єкт будівництва і кожну квартиру як окремий об’єкт майнових прав. А також гарантувати майбутнім покупцям, що вони отримають саме той об’єкт, за який платять. Без дозвільних документів квартиру, яка буде збудована з моменту прийняття цього закону, продати стане неможливо. Також ми передбачили, що громадяни отримають захист своїх прав уже з моменту оформлення договору, тобто одразу стануть власниками спеціального майнового права на майбутню квартиру», — зазначає Ігор Фріс.

Щодо політичного спектра Прикарпаття, то Ігор Фріс переконаний, що кожен прикарпатець має змогу отримати програмні меседжі партій максимально широкого спрямування. Адже на Івано-Франківщині представлено всі можливі політичні рухи та напрями: від консерваторів  до лібералів та від націоналістів до соціалістів.

«Фракція «Слуга народу», до якої я входжу в парламенті (хоча сам позапартійний), завжди виступала за ліберальний підхід у державотворенні. Йдеться про так зване лібертаріанство. Свою позицію щодо ліберальних підходів та розвитку суспільства на ліберальних цінностях свого часу озвучував і Президент Володимир Зеленський. Якщо говорити особисто про мою позицію, то я, швидше за все, консерватор. Не прихильник широких ліберальних поглядів. Відтак щодо тих речей, які стосуються сімейних, національних, державних цінностей, я більш консервативний, аніж загалом бачення партії «Слуга народу», — акцентує Ігор Фріс.

Івано-Франківська область.

На знімку: народний депутат Ігор Фріс за трибуною Верховної Ради.

Фото надано Ігорем ФРІСОМ.