Тому до порядку денного засідання постійної комісії з економічних питань та комунальної власності під головуванням Андрія Пехотіна як одне з питань включили і розглянули ситуацію щодо роботи операторів газорозподільних мереж у Рівненській області.

— До мене як до депутата обласної ради масово звертаються жителі області стосовно того, що показники та суми до оплати, які вказані у платіжках за спожитий газ, є некоректними і не відповідають дійсності. Більше того, вони завищені в кілька разів. Крім того, у квитанціях не відображені ті актуальні показники, які подають споживачі природного газу, — сказав депутат обласної ради Олександр Гомон, який разом із заступником голови Рівненської обласної ради Олексієм Бучинським ініціював розгляд цього питання.

Олексій Бучинський наголосив, що місцеві оператори газового ринку мають пояснити суспільству причини такої ситуації, а також навести лад у платіжках. Адже найдобросовіснішими платниками комунальних послуг є саме споживачі пенсійного віку. І те, що ці люди також отримують квитанції з нереальними цифрами, є неприпустимим.

— У квитанціях не вказано число про обсяг спожитого газу, нараховуються абсолютно незрозумілі суми. Це особливо дратує наших пенсіонерів та соціально незахищених громадян. Вони скаржаться, що в абонслужбі газопостачальної компанії не можуть добитися правди. Зауважте, що ці люди змушені оббивати пороги в період жорсткого карантину, щоб з’ясувати, скільки заплатити приватній структурі за спожитий газ, — обурюється заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, демонструючи одну з таких платіжок (на знімку).

Представники АТ «Рівнегаз» та ТОВ «Рівнегаз збут», які відреагували на запрошення обласної ради та взяли участь у засіданні комісії, спершу пояснили, що в період, коли діяла нефіксована ціна на газ, недобросовісні споживачі скористалися цією ситуацією і подавали неправдиві показники, щоб платити менше. Тепер, коли вартість блакитного палива для населення стала, підприємства змушені здійснювати перерахунки. І саме це спричинило чимало неточностей під час нарахування вартості спожитого газу.

Водночас комерційний директор АТ «Рівнегаз» Віктор Осницький запевнив депутатів, що платіжки відкоригують.

Під час обговорення заступник голови обласної ради Олексій Бучинський наголосив, що на споживачів природного газу може чекати ще один неприємний «сюрприз» — це підвищення ціни на його розподіл і транспортування майже вдвічі. На думку депутата, це не є справедливим, адже за проведення цих мереж та підключення до них і приватні споживачі, і юридичні особи свого часу платили чималі кошти. Більше того, за цю послугу споживачів зобов’язують сплачувати незалежно від того, чи користувалися вони газом, чи ні в конкретний період.

Нагадаємо, що на минулій сесії обласної ради 12 листопада депутати підтримали звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), про недопущення підняття тарифів за розподіл газу на 2022 рік.

А питання щодо формування рахунків та системи обліку спожитого газу для індивідуальних споживачів депутати обласної ради триматимуть на контролі і, ймовірно, повернуться до нього на найближчій сесії обласної ради, яка запланована на 17 грудня.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК, керівник відділу прес-служби Рівненської обласної ради.

Фото Ольги СОКОЛОВСЬКОЇ.