Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Клод Вільд, міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, житомирський міський голова Сергій Сухомлин та голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко (зліва направо) підписали сертифікат про успішний тестовий запуск ТЕЦ.

Реконструкцію котельні здійснили впродовж 2020—2021 років у рамках проекту «Енергоефективність в м. Житомир» за грантові кошти Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) у співфінансуванні з місцевим бюджетом.

Потужність нової ТЕЦ, яка не має аналогів в Україні, становить до 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. Вона живитиме теплом 73 багатоквартирні будинки міста.

Участь у тестовому запуску термодинамічної установки органічного циклу Ренкіна, яка комбіновано вироблятиме тепло та електроенергію, взяли Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Клод Вільд, міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, т. в. о. голови Держ-екоінспекції Дмитро Заруба, а також керівництво міста та області.

Як зазначив Олексій Чернишов, реалізація таких енергоефективних заходів дає змогу розв’язати одночасно три проблеми: екологічну — через суттєве зменшення викидів діоксиду вуглецю в атмосферу, фінансову — через заощадження бюджетних коштів і зменшення тарифів та сум у платіжках, політичну — через досягнення енергетичної незалежності і послаблення тиску з боку Росії щодо питань енергетичної безпеки. «Енергоефективна котельня в Житомирі допоможе місту заощадити 10% газу та скоротити понад 12 тисяч тонн хімічних викидів в атмосферу на рік», — підкреслив посадовець.

Зі свого боку Клод Вільд висловив сподівання, що Житомир стане прикладом та джерелом натхнення для інших міст України: «Ця установка є внеском у зелений перехід України, який майже неможливий без декарбонізації системи централізованого теплопостачання. Завдяки тому, що Житомир доклав багато зусиль, щоб реалізувати цей проект, він став другим містом в Україні, яке отримало Європейську енергетичну відзнаку».

За словами міського голови Сергія Сухомлина, найближчим часом у Житомирі буде підписано контракт з австрійською компанією «Політехнік» на будівництво ще однієї ТЕЦ, яка дасть змогу заощаджувати приблизно 18% газу, що використовується для централізованого опалення міста. Загалом у Житомирі планується побудувати чотири сучасні теплоелектростанції, а також ТЕЦ, що спалюватиме RDF-паливо від майбутнього сміттєпереробного заводу, який нині будують. Завдяки цим заходам в обласному центрі мають намір скоротити використання комунальним підприємством «Житомиртеплокомуненерго» газу на 90—95%.

Житомир.

Фото з сайту Житомирської міської ради.