Днями Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною та погодила виділення другого траншу в 700 млн доларів. Про це повідомляється на сайті МВФ. Президент Володимир Зеленський вже привітав рішення Фонду. «Ці кошти ми спрямуємо на підтримку фінансової системи й боротьбу з наслідками COVID-19», — написав глава держави на своїй сторінці у Твіттері.

Важливо, що своїм рішенням Рада виконавчих директорів також продовжила дію програми stand-by до червня 2022 року. У Нацбанку вважають, що це дасть можливість Україні отримати наступні транші від МВФ загальним обсягом більше 2 млрд дол. «Ми вдячні колегам з Міжнародного валютного фонду за плідну співпрацю та прийняте рішення. Це важливий сигнал про підтримку МВФ дій української влади та Національного банку зокрема. Як і раніше, пріоритетними напрямами програми залишаються забезпечення макроекономічної стабільності, реформування фінансової системи та впровадження структурних реформ», — прокоментував рішення Ради виконавчих директорів МВФ голова НБУ Кирило Шевченко.

До речі, серед завдань регулятора перед Фондом найважливіші — посилення незалежності Нацбанку; проведення монетарної політики, спрямованої на досягнення інфляційної цілі у п’ять процентів; реформування державного банківського сектору та подальше впровадження реформи корпоративного управління; зменшення витрат держави на збанкрутілі банки; зниження рівня непрацюючих кредитів у банківській системі; посилення системи банківського нагляду та регулювання небанківського фінансового сектору.

Нагадаємо, 9 червня 2020 року Рада виконавчих директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by з метою підтримки макроекономічної та фінансової стабільності в Україні. Фінансування за програмою становить майже 5 млрд дол. 2020 року Україна отримала перший транш — майже 2,1 млрд доларів. За підсумками роботи місії МВФ в Україні в межах завершення першого перегляду програми stand-by протягом 21 вересня — 18 жовтня 2021 року сторони досягнули угоди на рівні персоналу. Це дало змогу винести на розгляд Ради виконавчих директорів МВФ питання щодо завершення першого перегляду діючої програми stand-by та продовження термінів її виконання для України.