В оприлюдненій заяві державного секретаря Ентоні Блінкена, зокрема, йдеться, що Державний департамент подав до Конгресу США звіт із внесенням до санкційного списку двох суден і пов’язаної з Росією компанії Transadria Ltd., які беруть участь у проекті. Звіт подано відповідно до закону про захист енергетичної безпеки Європи 2019 року (PEESA). «Transadria Ltd. потрапить під санкції згідно з PEESA, а її судно «Марлін» буде визначено як заблоковане майно», — зазначив держсекретар.

Водночас Ентоні Блінкен зауважив: «Попри те, що адміністрація продовжує виступати проти трубопроводу «Північний потік-2», у тому числі через наші санкції, ми й надалі працюватимемо з Німеччиною та іншими союзниками та партнерами, щоб знизити ризики, які трубопровід створює для України, країн НАТО та ЄС, і дати відсіч шкідливій діяльності Росії, зокрема у енергетичній сфері».

Тим часом у вівторок, 23 листопада, телеканал CNN з посиланням на власні джерела повідомив, що США вивчають можливість поставок Україні додаткової зброї через загрозу вторгнення Росії. Зокрема, адміністрація президента Джо Байдена розмірковує над можливістю відправлення до України своїх радників, а також нової партії протитанкових ракетних комплексів Javelin та мінометів. Окрім того, вивчається можливість відправлення Києву партії переносних зенітно-ракетних комплексів Stinger та закуплених раніше у Росії гелікоптерів Мі-17, які спочатку призначалися для афганської армії.

Телеканал зазначає, що водночас в адміністрації є занепокоєння, що Росія може розцінити відправлення Stinger та гелікоптерів як ескалацію конфлікту. CNN наводить слова підполковника у відставці Седріка Лейтона, який вважає, що будь-яка додаткова допомога Україні, безсумнівно, загрожує «подальшим загостренням напруженості» у відносинах із Москвою. Проте він також зауважив, що Javelin «дуже ефективні проти танків Т-80, які росіяни фактично використовують у своїх зусиллях проти України просто зараз».

Також телеканал повідомив, що американська сторона веде переговори з європейськими партнерами щодо розробки нового пакета санкцій на випадок, якщо Росія вчинить вторгнення на територію України.