Автори посібника Інна Шугальова, Світлана Маркова, Ніна Лапчинська, Василь Марочко.

«Посібник пройшов апробацію в гімназіях і коледжах Хмельницької області та отримав схвальні відгуки від вчителів, — каже директорка Інституту дослідження Голодомору, докторка історичних наук та одна з авторок посібника Світлана Маркова. — Навчальне видання сприятиме формуванню в школярів загальнолюдських та національно-державних цінностей, громадської відповідальності, нетерпимості до порушення прав людини, активізації бажання брати участь у розбудові громадянського суспільства та правової соціальної української держави».

Видання висвітлює передумови, обставини та наслідки Голодомору 1932—1933 років і масових штучних голодів 1921—1923 і 1946—1947 років. Серед причин винищення українців голодом, як зброєю масового ураження, історики називають національно-визвольну боротьбу народу за власну незалежну державу. Окремі розділи книги присвячені політиці комуністичного тоталітарного режиму напередодні Голодомору. Автори називають організаторів і виконавців злочину, розкривають механізм реалізації сатанинського задуму Сталіна та його соратників. Автори подають ґрунтовний фактологічний матеріал, який доповнюють документи, фотографії, статистичні дані, мапи.
Світлана Маркова наголосила, що посібник стане у пригоді усім, хто цікавиться історією України. Вчителі отримають його безплатно.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.