Директор Дипломатичної академії Геннадій Надоленко, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, третій Президент України Віктор Ющенко, народна художниця України Віра Баринова-Кулеба.

Вражаючі художні твори про страшні роки геноциду українського народу і тепер викликають біль.

«Митці одними з перших реагують на трагічні події і розповідають про них людям. Але в Україні їм знадобилося понад 60 років, щоб почати говорити про це. Тому сьогодні дуже важливо, що українські художники звернулися до своєї історії і розповіли правду про те, що сталося. Українці мають більше знати про найтрагічнішу сторінку в історії свого народу, знати, що українська нація втратила мільйони людей внаслідок рукотворного голоду», — розповів на відкритті директор Американсько-української ділової ради Морган Вільямс. Представлені на виставці картини — саме з його приватної колекції.

Захід проводиться, щоб через культурну спадщину привернути увагу до однієї із найбільших трагедій нашого народу. Майже всі роботи колекції створені після 1988 року. Саме тоді вперше офіційно визнали, що мільйони українців були знищені голодом у 1932—1933 роках. Але, на превеликий жаль, радянська влада протягом 70 років забороняла українським митцям говорити у своїх творах про цю катастрофу.

«Факт залишається фактом: цей геноцид був найбільш прихованою трагедією ХХ сторіччя. І сьогодні через твори українських митців ці люди, ці трагедії знову говорять до нас. Ми також переконані, що всі інші геноциди ХХ століття були можливі тільки тому, що Сталіну вдалося дуже добре приховати цю трагедію від світу. В ті роки Україна залишилася сам на сам з цією трагедією», — стверджує виконавчий директор Американсько-української ділової ради Марина Антонова.

На виставці оприлюднили понад 50 робіт українських художників. Відвідати її можна з 22 по 30 листопада. Долучилися до цієї надважливої події третій Президент України Віктор Ющенко, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і директор Дипломатичної академії Геннадій Надоленко.

Експозиція представлена й у Вашингтоні. Всі відвідувачі мають змогу відчути біль українського народу через майже 70 художніх експонатів.

«Для нас пам’ять про Голодомор важлива не лише як данина тим, хто загинув і був убитий комуністичним режимом, а й через те, що, на жаль, непокараний злочин завжди повертається», — наголосила посол України в США Оксана Маркарова.

Фото автора.