Медичне самоврядування — це ефективна система, яка допомагає здійснювати професійну діяльність і захищати права та інтереси медичних працівників, наголошують урядовці. Відтак, вони хочуть сформувати засади для створення незалежної від держави організації, яка змогла би об’єднати професіоналів із важелями впливу в медичній галузі та ефективними механізмами самоконтролю, обстоювання колективних інтересів лікарів, інших медичних працівників та фармацевтів.

На думку міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, така організація забезпечить медикам право на те, щоб їхні проблеми вирішувались не чиновником у кабінеті, а обраним ними ж представником професійної спільноти. «У разі прийняття законопроекту народними депутатами, визначною стане можливість саморегуляції медичної спільноти, — каже він. -Якщо якийсь лікар відхиляється від норм та стандартів надання медичної допомоги, послуговується антинауковими методами чи даними, створюючи загрозу життю та здоров’ю пацієнта — спільнота оперативно надасть оцінку його роботі та вчинить дії на користь майбутніх пацієнтів».

Історія створення засад для лікарського самоврядування затягнулась, вважає В. Ляшко. За його словами, процес розпочали більше трьох років тому, тож час уже нарешті його завершити. Можливість самоврядування — це визнання, повага та надання повноважень для наших лікарів, переконаний він.

Підхід міністерства до врегулювання питання лікарського самоврядування відображений у проекті закону, який нині обговорюють. Його вже підтримала Українська федерація професійних медичних об’єднань, стверджують в уряді. Для організації загальних зборів МОЗ створить робочу групу. До неї увійдуть п’ять народних депутатів — членів Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, чотири представники міністерства та десять представників громадських організацій.

Згідно з проектом закону, розміщеним на сайті Міністерства охорони здоров’я, урядовці пропонують створити п’ять палат медичних професій — лікарів сімейної медицини, лікарів спеціалістів, стоматологів, медичних спеціалістів (медичні сестри та брати), фармацевтичну палату. Кожна з них матиме однакові функції в межах об’єднання тих чи інших фахівців, що передбачені лікарським самоврядуванням. Обирати керівництво палат та їхніх органів (а це — вища рада, вища наукова рада, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія, ревізійна комісія) пропонується на загальних зборах членів палат. Кожен член палати за допомогою засобів електронної ідентифікації матиме можливість висловитися особисто. Пропонується проводити такі збори раз на три роки або позачергово.

Проект закону, який визначатиме основу лікарського самоврядування в нашій країні, відповідає визнаним поняттям громадянського суспільства, демократичної правової держави, ринкової економіки, стверджують його автори. У пояснювальній записці також наголошується на тому, що документ повністю адаптовано до наших національних умов та особливостей. Після обговорення з громадськістю законопроект зареєструють у Верховній Раді, а тоді вже його долю визначатимуть народні депутати.