Так, британське видання The Guardian пише про полярність російської думки. З одного боку, Кремль заперечує будь-яку планову атаку. А з другого — президент Володимир Путін визнав, що посилення напруги в Східній Європі слугує російським інтересам. За його логікою, через посилення напруги українська сторона не піде на конфлікт. The Guardian інформує ще й про те, що нині біля кордону з Україною в Росії дислокуються 40 батальйонних тактичних груп (БТГ), до яких входять 92 тисячі військових. Це менше, ніж у квітні цього року, коли Росія мала приблизно 53 БТГ зі складом у 105 тисяч військовослужбовців у прикордонному регіоні.

Чимало матеріалів з приводу російської загрози цими днями оприлюднило й агентство Reuters. Воно оперативно висвітлювало всі нюанси загрозливої ситуації. Йшлося у повідомленнях і про суперечливу позицію Кремля. Зокрема, журналісти агентства наводять слова речника президента РФ Дмитра Пєскова про те, що Кремль стурбований діями України на лінії зіткнення. Пєсков запевнив, що Росія не планує вторгнення в Україну, і закликав Київ повернутися до створеного Москвою плану мирного врегулювання. З другого боку, агентство інформує і про дані розвідки Міноборони України про те, що підконтрольні Росії сили провели широкомасштабні навчання.

Газета Time описує ставлення США і ЄС до зростання напруги на сході України. Зокрема, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наполягає на тому, що ЄС і США «повністю підтримують територіальну цілісність України». А держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російське вторгнення було б «серйозною помилкою». Що цікаво, газета описує і мотивацію дій Путіна. Вони пов’язують це зі зниженням рейтингу президента РФ. Результати опитування, опубліковані в жовтні московським «Левада-Центром», засвідчили: довіра росіян до Путіна впала до 53 відсотків, що є найнижчим показником з 2012 року. Історія показує, як пише видання, що боротьба з Україною може допомогти цьому. А інше опитування «Левада-Центру» поінформувало, що, хоча росіяни схильні звинувачувати Захід у проблемах в Україні, вони не думають, що «повномасштабна війна» з Україною піде на користь рейтингу Путіна.

The New York Times надрукувала великий аналітичний матеріал, в якому йдеться про загальний погляд Володимира Путіна на міжнародну політику. Автор, зокрема, характеризує дії політика стосовно України як особисту мету, щось не схоже на дії стосовно інших країн на міжнародній арені. Автор наголошує і на тому, що привід для справжньої тривоги все ж існує, адже в Кремлі мають високі нереалістичні очікування та ірраціональні страхи.

Нагадаємо: у жовтні закордонні ЗМІ почали активно поширювати новини про збільшення російських сил поблизу кордону з Україною. Зокрема, були опубліковані супутникові знімки зі скупченням танків та іншої техніки збройних сил РФ приблизно за 250 км від кордону.