Українська делегація заявила протест проти підписання російським президентом указу, що передбачає визнання Російською Федерацією так званих «сертифікатів за походженням» товарів, що видаються на тимчасово окупованих РФ територіях у Донецькій і Луганській областях. Про це йдеться в повідомленні української делегації у Тристоронній контактній групі за результатами консультацій ТКГ у режимі відеоконфреренції, які відбулися в середу.

«Вважаємо ці дії РФ такими, що суперечать Мінським домовленостям і домовленостям лідерів «Нормандського формату», втручанням у внутрішні справи України, свідомим кроком РФ на продовження політики повзучої інтеграції тимчасово окупованих територій України в російський економічний простір», — зазначається в повідомленні.

Своєю чергою Міністерство закордонних справ України заявило, що розцінює указ Путіна стосовно товарів з ОРДЛО як грубе втручання у внутрішні справи України, порушення її законодавства й норм міжнародного права.

За підсумками консультацій у ТКГ спецпредставник чинного глави ОБСЄ в Україні посол Мікко Кіннунен в інформації для ЗМІ повідомив, що позиції учасників політичної робочої групи залишаються незмінними, що утруднює обмін думками стосовно розробки єдиного Плану дій із врегулювання ситуації. За його словами, гуманітарна робоча група обговорила звільнення осіб, що утримуються у зв’язку з конфліктом, пошук зниклих безвісти й можливості одночасного відкриття двох нових пунктів пропуску через лінію зіткнення в Золотому і Щасті Луганської області. А економічна робоча група провела конструктивне обговорення різних аспектів водопостачання окремих районів Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО). Також було розглянуто екологічні теми, пенсійні виплати й питання, пов’язані з мобільним зв’язком.