Захід відбувся учора в терміналі F аеропорту «Бориспіль». Від Мінінфраструктури документ підписав його очільник Олександр Кубраков, а від Airbus — віце-президент компанії з Європи та Центральної Азії Кімон Сотіропулос.

Будівництво літаків стало одним із важливих магістральних проектів Європейського Союзу, зауважив Президент Володимир Зеленський, відкриваючи форум, присвячений авіабудівництву. «Нині ми повертаємо світу ідею про європейський літак, — сказав він. — Тепер це вже наша спільна українська та європейська мрія. В Україні є прекрасний «Антонов», багато потужностей для повного циклу створення сучасного літака. Ми вже це робимо». В. Зеленський зауважив, що наша країна має всі можливості для серійного виробництва аж до комплексного обслуговування після продажу. І повідомив, що вже нині ведуться перемовини з нашими західними колегами щодо створення в нас сучасного авіахабу для модернізації пасажирських літаків на вантажні.

«Наш український ринок не готовий поки що повною мірою забезпечити реалізацію державних інтересів у сфері авіаперевезень, — за-уважив водночас глава країни. — Адже тут, окрім суто економічних інтересів, велику роль відіграють і соціальні запити. Тож у рамках програми «Велике будівництво» ми створюємо наші аеропорти. У рамках цієї програми ми робимо потужний крок — створення нашого національного авіаперевізника. Ми готові інвестувати в повітряний флот, навантажувати українське виробництво і залучати світових лідерів до спільних проектів у авіабудівництві. Маємо підтвердження економічної доцільності такого проекту від французьких консультантів».

Нині Україна інвестує мільярди гривень у модернізацію регіональних аеропортів. Це нові злітно-посадкові смуги, нові термінали в Чернівцях, Рівному, Житомирі, Кривому Розі, Києві, Харкові Запоріжжі, на Одещині, в Херсоні, у Вінниці, Полтаві та в Дніпрі. За словами Президента, також готується будівництво ще двох нових аеропортів на сході країни і одного — в Закарпатті. «Ми справді зшиваємо нашу державу відкритим небом», — сказав він. А підписання угоди про відкрите небо з Європейським Союзом Володимир Зеленський назвав «другим безвізом» та однією з головних подій цього року. Запуск національного перевізника і відкриття нових аеропортів — це великий крок вперед, це час злітати вгору, наголосив він.

В. Зеленський поінформував, що нова державна авіакомпанія матиме назву Ukrainian National Airlines — скорочено ЮНА.

Після підписання меморандуму форум розпочав роботу у форматі традиційних дискусійних панелей, під час яких говорили про мегапроекти української авіації, авіаційну інфраструктура, малу та велику авіацію та авіаподорожі в контексті внутрішнього та зовнішнього туризму і розвитку туристичного потенціалу й туристичних продуктів. У заході взяли участь представники національного та міжнародного бізнесу, виконавчої, законодавчої влади та державних підприємств, блогери та лідери думок у сферах авіації та туризму.