«Уже 42,4 % дорослого населення України одержали принаймні одне щеплення проти COVID-19. 34,2 % дорослого населення України пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусної хвороби! Згідно з рекомендаціями ВООЗ, показник щеплених людей у світі до кінця року має становити 40 %», — йдеться в повідомленні профільного відомства.

Відведені інструкцією терміни введення другої дози вакцини проти COVID-19 справді пропустили майже 150 тис. українців, повідомив головний санітарний лікар країни Ігор Кузін. В інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» він зазначив, що у разі оцінки цього показника треба враховувати, що в Україні доволі гнучкі строки між уведенням першої та другої дози. Кузін припустив, що стримувати співгромадян від отримання другої дози може і той чинник, що в помаранчевих зонах є низка закладів, де дозволяють використовувати так звані жовті сертифікати за наявності вакцинації першою дозою.

«Люди вважають, що сертифікат їм потрібний не для захисту від вірусу, а щоб користуватися закладами громадського харчування, тому не поспішають робити друге щеплення, вважаючи, що область не зайде до червоної зони», — констатує головний санлікар МОЗу.

Зі свого боку глава Бюро ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт прокоментував можливість щорічної вакцинації від коронавірусу. «Зараз поки ще рано казати, чи доведеться нам робити це (ревакцинацію. — Ред.) щороку. Ми сподіваємося, що ні, але ми не можемо виключати й цю можливість», — резюмував Хабіхт, передає «РБК-Україна».

Проте, за словами глави Бюро ВООЗ в Україні, для деяких груп населення, наприклад, медичних працівників, які перебувають на передньому краї боротьби, тих, хто має більш високий ризик зараження COVID, необхідно зробити додаткову вакцинацію.